(indikator.ba)Poljoprivredno dobro /PD/ "Semberija" nastavlja saradnju sa "Mlijekoproduktom" iz Kozarske Dubice i očekuje da do kraja godine proizvede rekordne količine mlijeka - oko 1.500.000 litara.
Tehnički direktor PD "Semberija" Radomir Prodanović rekao je Srni da se trenutno dnevno proizvodi 4.000 litara mlijeka, što je još nizak nivo, jer se stočni fond nije oporavio od niskih temperatura.
"Bez obzira na padove proizvodnje koje su izazvale niske temperature i veoma lošeg kvaliteta silaže, pokušaćemo da održimo nivo dnevne proizvodnje mlijeka i ostvarimo rekordnu proizvodnju u posljednjih 15 godina", rekao je Prodanović.
On je istakao da je zarada na mlijeku iz dana u dan sve manja zbog niskih cijene sirovog mlijeka, koja ne pokriva troškove proizvodnje.
"Trenutna cijena sirovog mlijeka iznosi 0,70 feninga, a u prodaji je oko 1,5 KM, što jasno govori da se sa tom cijenom ne mogu pokriti troškovi proizvodnje. Samo proizvođači koji imaju proizvodnju mlijeka u ekstra klasi mogu pokriti troškove proizvodnje", rekao je Prodanović.
On je izrazio nadu da će mljekarske industrije podići cijenu sirovog mlijeka, jer su komponente za stočnu hranu više i do 50 odsto.
"U mljekarstvu je stanje alarmantno i neke stvari se moraju mijenjati. Očekujemo da će mljekarske industrije imati razumijevanja i korgovati cijene sirovog mlijeka", rekao je Prodanović.


( 0 Glasova )

KKD Anketa

Kupujete li domaće proizvode?

KKD newsletter

Upišite se u našu mailing listu i primajte sedmični newsletter

Dodajte nas na:

Add this page to Blinklist Add this page to Del.icoi.us Add this page to Digg Add this page to Facebook Add this page to Furl Add this page to Google Add this page to Ma.Gnolia Add this page to Newsvine Add this page to Reddit Add this page to StumbleUpon Add this page to Technorati Add this page to Yahoo