(eKapija)Premijer Bosanskopodrinjskog kantona Alija Begović i predstavnici firme "Emka Bosnia" jučer su potpisali ugovor o prijenosu prava raspolaganja, kupoprodaje nekretnina u vlasništvu Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.
Riječ je o ugovoru kojim će se omogućiti nove investicije i radna mjesta s obzirom da je firmi "Emka Bosnia" u skladu sa Zakonom o imovini, bez naknade, ustupljena imovina izuzeta iz postupka privatizacije bivše Hemijske industrije "Azot" u Industrijskoj zoni Vitkovići.

Putem specijalne pogodbe firmi "Emka Bosnia" ustupljeno je oko 19 dunuma zemljišta i objekti, čija je procijenjena vrijednost 1.105.000 KM. S druge strane u skladu s Odlukom Skupštine BPK o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom, firma "Emka Bosnia" se obavezala da će u naredne tri godine u izgradnju nove fabrike uložiti osam miliona KM i zaposliti stotinu radnika.

"Vjerujem da će `Emka Bosnia` uspjeti da provede i mnogo više nego što se obavezala. Sada je jedan dobar period, koristan za građane BPK i mlade ljude koji će se zaposliti u ovoj prestižnoj firmi. To je prilika da započnu kvalitetan život, osnuju porodice i poprave natalitet u našem kantonu koji je očito u stagnaciji ili u padu. U svakom slučaju, radi se o jednom dobrom i korisnom potezu koji će, siguran sam, dati dobre rezultate u budućnosti", kazao je premijer BPK-a Alija Begović.

Prema riječima ministra za privredu Emira Hodovića, firma "Emka Bosnia" na ovoj lokaciji planira izgradnju objekata i druge infrastrukture te instaliranje opreme za proizvodnju elektro-uređaja, elektromotora, uređaja za određena industrijska vozila.

"Prema dinamici iz odluke o utvrđivanju javnog interesa, predviđeno je da se u prvoj godini uposli deset posto radnika, u drugoj trideset posto, a u trećoj sto posto, kako bi došli do broja od stotinu radnika koliko je precizirano", istakao je Hodović.


( 0 Glasova )

Ostale novosti

KKD Anketa

Kupujete li domaće proizvode?

KKD newsletter

Upišite se u našu mailing listu i primajte sedmični newsletter

Dodajte nas na:

Add this page to Blinklist Add this page to Del.icoi.us Add this page to Digg Add this page to Facebook Add this page to Furl Add this page to Google Add this page to Ma.Gnolia Add this page to Newsvine Add this page to Reddit Add this page to StumbleUpon Add this page to Technorati Add this page to Yahoo