(indikator.ba)Austrijski ministarstvo za socijalna pitanja uputilo je na razmatranje uredbu o deficitarnoj stručnoj radnoj snazi za ovu godinu sa 25 zanimanja.
Na listi deficitarnih zanimanja su, između ostalih, strugari, mašinski tehničari, električari, monteri, mašinski inženjeri, bravari, instalateri, stolari, tehničari za obradu podataka, vodoinstalateri, podopolagači...
- Ovom listom deficitarnih zanimanja možemo da djelujemo protiv već dužeg deficita stručne radne snage. Računamo da će ove godine kod nas doći oko 500 stručnjaka iz ovih oblasti - poručilo je ministarstvo.
Predložena lista važi samo za ovu godinu, a za 2013. biće objavljena na jesen. To što je lista za 2012. godinu objelodanjena sa zakašnjenjem, ministarstvo pravda time što je otvaranje tržišta rada za sedam istočno evropskih zemalja uslijedilo prošle godine, te se čekalo godinu dana da se vidi da li će deficit biti nadomješten.
U Austriju će, u skladu s ovom uredbom, moći da dođe samo stručna radna snaga koja može da prikaže završeno obrazovanje koje odgovara nekom od traženih deficitarnih zanimanja ili je ekvivalentno završenom zanatu. Za kvalifikaciju važi posebno školsko obrazovanje koje odgovara diplomi strukovne škole u Austriji, kao i univerzitetskom obrazovanju. Osim kvalifikacije, u obzir za dobijanje vize uzima se i stručno iskustvo u skladu s obrazovanjem, kao i znanje jezika i životna dob.
Sa listom deficitarnih zanimanja biće sproveden posljednji dio koncepta "crveno-bijelo-crvene karte", koji je punovažana od jula 2011. godine. Do sada je ovim konceptom bila obuhvaćena posebno kvalifikovana radna snaga. Stupanjem na snagu uredbe o stručnoj radnoj snazi ispunjeni su preduslovi za funkcionisanje sistema pridošlica prema određenim kriterijima.


( 0 Glasova )

Ostale novosti

KKD Anketa

Kupujete li domaće proizvode?

KKD newsletter

Upišite se u našu mailing listu i primajte sedmični newsletter

Dodajte nas na:

Add this page to Blinklist Add this page to Del.icoi.us Add this page to Digg Add this page to Facebook Add this page to Furl Add this page to Google Add this page to Ma.Gnolia Add this page to Newsvine Add this page to Reddit Add this page to StumbleUpon Add this page to Technorati Add this page to Yahoo