(biznis.ba)Evropska unija odbila je molbu Ministarstva komunikacija i transporta BiH za produženje roka za implementaciju sistema digitalnih tahografa do kraja marta 2011. godine, pa najmoderniji kamioni iz Srpske i dalje ostaju zatvoreni unutar granica  BiH. Prevoznici iz RS upozoravaju da bi eventualno uvođenje sankcija zbog kašnjenja uspostave sistema digitalnih tahografa bilo ravno katastrofi i najavljuju tužbu protiv Ministarstva komunikacija i transporta BiH zbog nelegalne edukacije vozača.
- Zasad je ulazak u zemlje EU zabranjen samo novim kamionima registrovanim poslije 16. juna 2010. godine. Problem je to što prevoznici koji su nabavili te kamione sarađuju pretežno sa evropskim zemljama i zbog toga trpe ogromne gubitke - rekao je predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

On je dodao da će EU najvjerovatnije uvesti sankcije BiH, a to bi značilo šestomjesečnu zabranu prelaska granice za sve kamione bez obzira na starost i vrstu tahografa, piše Glas Srpske.

- Dnevni gubici prevoznika iz Srpske bili bi veći od deset miliona maraka, a da ne pominjemo gubitke u privredi. Vozni park RS ima oko 2.000 kamiona, pa se samo zamisliti može šta će biti ako stoje šest mjeseci zatvoreni unutar granica BiH - istakao je Grbić.

Prema njegovim riječima, šteta koju je Ministarstvo komunikacija nanijelo prevoznicima iz RS je višemilionska.

- Ministarstvo komunikacija i transporta BiH nelegalnom edukacijom vozača i menadžera načinilo je niz nezakonitih radnji na štetu prevoznika iz RS i poslužilo je isključivo u svrhu nelegalnog i nezakonitog bogaćenja pojedinaca - naglasio je Grbić.

Dodao je da su sertifikati naplaćivani po duplo većim cijenama od propisanih, a dobijali su se pozivom na telefon, poslije čega se sertifikat slao na kućnu adresu bez ispitivanja ili polaganja ispita za vozače.
- Zahtijevamo da se do kraja februara dostave informacije o tome gdje je završio novac od uplata za edukaciju vozača i menadžera, a poslije toga ćemo podnijeti tužbu protiv nadležnog ministarstva u BiH - kazao je Grbić.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH tvrde da problemi nisu tako veliki kakvim se predstavljaju.
- Do kraja marta objektivno se može uspostaviti sistem. Sve dok sistem ne bude u potpunosti implementiran, biće problema. Ne radi se uopšte o svim vozilima. Ne može se zabraniti obavljanje prevoza nekome ko ispunjava sve zakonske uslove niti se prema takvom prevozniku mogu primijeniti sankcije. Samim tim taj prevoznik nema osnova za tužbu - istakli su u Ministarstvu.

U Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) još ne znaju kada će biti izabran najpovoljniji ponuđač za izdavanje i očitavanje kartica za digitalne tahografe.

- Tenderska procedura još nije okončana i zato ne možemo iznositi ni druge informacije u vezi s ovim postupkom - istakli su u IDDEEA.( 0 Glasova )

Ostale novosti

KKD Anketa

Kupujete li domaće proizvode?

KKD newsletter

Upišite se u našu mailing listu i primajte sedmični newsletter

Dodajte nas na:

Add this page to Blinklist Add this page to Del.icoi.us Add this page to Digg Add this page to Facebook Add this page to Furl Add this page to Google Add this page to Ma.Gnolia Add this page to Newsvine Add this page to Reddit Add this page to StumbleUpon Add this page to Technorati Add this page to Yahoo