Nosilac razvoja u oblasti tekstilne industrijske proizvodnje u Doboju, modna konfekcija Modex, do pred kraj prošle godine bila je u bezizlaznoj situaciji.
Prije šest godina preduzeće je u postupku privatizacije kupila firma Inter iz Doboj-Juga za nešto više od pola miliona KM, ali je Okružno tužilaštvo Doboj počelo istragu o njenoj prodaji, jer je procijenilo da Modex vrijedi više od 900.000 KM. Inter se povlači, a Modex ide u stečaj.
Skupština povjerilaca je neuspješno pet puta raspisivala javnu licitaciju za prodaju Modexa.
Konačno je krajem novembra prošle godine pred Okružnim privrednim sudom u Doboju prihvaćena najpovoljnija ponuda kompanije "Ćosićpromex" iz Žabljaka, općina Usora, vrijedna 650.000 KM.

"Skupština povjerilaca je odlučila razmatrati samo ponude za prodaju koje kupca ne obavezuju na izvršenje stečajnog plana. Radnicima će biti namirena potraživanja iz višeg isplatnog reda i određeni procent priznatih potraživanja u općem isplatnom redu", rekao je stečajni upravnik Lazo Đurđević, podsjećajući da je viši isplatni red 139.000 KM.

Do 1992. godine ovo preduzeće je upošljavalo oko 550 radnika, a nakon rata do stečaja tri puta manje. Kupci s kojima je preduzeće radilo bile su njemačke firme New Gol i Hersfelder Kleidewerkw, Mas Fashion "Briggita" iz Italije... Osnovna djelatnost firme je proizvodnja lake, srednje i teške konfekcije.

"Na površini od oko 12 dunuma nalaze se proizvodni objekti kapaciteta oko 5.000 kvadratnih metara korisnog prostora sa svim pratećim sadržajima. Mašinski park od 380 različitih šivaćih mašina je dobro očuvan i respektabilna je osnova za nastavak rada", kazao je direktor "Ćosićpromexa" Mijo Ćosić, koji je u cijelosti izmirio obaveze kupnje.

Plan je nastaviti proizvodnju, vratiti stare partnere, prije svega ino-kupce, te do početka maja uposliti oko 200 radnika. Na ovaj način u Doboju će se nastaviti 40-godišnja tradicija tekstilne industrije.


( 2 Glasova )

Ostale novosti

KKD Anketa

Kupujete li domaće proizvode?

KKD newsletter

Upišite se u našu mailing listu i primajte sedmični newsletter

Dodajte nas na:

Add this page to Blinklist Add this page to Del.icoi.us Add this page to Digg Add this page to Facebook Add this page to Furl Add this page to Google Add this page to Ma.Gnolia Add this page to Newsvine Add this page to Reddit Add this page to StumbleUpon Add this page to Technorati Add this page to Yahoo