Za dvije decenije smo uložili u košarku koliko Turska za godinu

Dugogodišnji košarkaški radnik i član Upravnog odbora KS BiH, kao i Komisije za takmičenje FIBA, dr. Mirsad Đonlagić, pozvao je danas posredstvom medija državne organe da čvršće stanu iza projekta razvoja košarke u BiH.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 19.11.2015 10:20
Na konferenciji za novinare u Tuzli dr. Đonlagić je razinu ulaganja u BiH ilustrirao primjerima nekoliko država Balkana.

- Po mojoj slobodnoj procjeni, sve pare koje smo dali za naše državne reprezentacije iznose koliko i jednogodišnji budžet Košarkaškog saveza Turske. Ovo navodim tek da ukažem kako u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. godine u Češkoj Republici naše djevojke imaju za protivnika jednu Tursku koja je snažna, moćna, dobro organizirana i od države podržana reprezentacija. Nisu slučajno na popisu osvajača medalja na velikim takmičenjima.


Naveo je i primjer Rumunije, također reprezentacije koja se nalazi u našoj grupi i protiv koje naše djevojke otvaraju kvalifikacije u grupi H Evropskog prvenstva.

- Prije dvije godine rumunski košarkaški savez dobio je na upotrebu jednu zaista impresivnu zgradu izgrađenu državnim sredstvima. To pokazuje koliko Rumunija kao država posvećuje brigu o košarkaškim reprezentacijama. Za razliku od njih, mi smo savez koji se svakodnevno bori s poteškoćama i zato sponzorima koji nam pomažu da osiguramo nastup reprezentacija na takmičenjima, treba odati najdublju zahvalnost - zaključio je dr. Mirsad Đonlagić, dodavši da je krajnje vrijeme da i naša država odredi prioritete i uspješnim savezima pomogne značajnijim ulaganjem iz državnog budžeta. 

(Fena)