Premijer TK: Nastavljamo štititi domaće farmaceute

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) donijela je, na jednoj od posljednjih sjednica, odluku o usvajanju nove pozitivne esencijalne liste lijekova u tom kantonu. Vrijednost te liste je oko 35 miliona KM.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 19.11.2015 09:40
Premijer TK-a Bego Gutić kazao je Feni da se tako na određeni način željelo zaštititi i domaće, odnosno farmeceutske kompanije koje proizvode lijekove u BiH.

- Još nismo zadovoljni odnosom sudjelovanja domaćih proizvođača lijekova na esencijalnoj listi. Naime, od 35 miliona KM još su 62 posto na toj listi lijekovi stranih proizvođača, dok su s 38 posto zastupljeni domaći proizvođači - kazao je.

Uspoređujući to s državama okruženja i činjenicom da naprimjer kompanija „Bosnalijek“  u Hrvatskoj ne proda nijednu tabletu, onda je kaže premijer Gutić, razumljiva odluka Vlade da na takav način pokuša zaštititi domaće proizvođače lijekova.

Naglasio je da Vlada TK-a u posljednja dva do tri mjeseca vodi i kampanju pod nazivom "Prepoznaj svoje - budi ponosan - Made in BiH", koja je svojevrstan pandam kampanji "Kupujmo domaće", te kroz usvajanje esencijalne liste želi dati doprinos, odnosno promovirati tu kampanju.

Premijer Gutić podsjetio je da je farmaceutski lobi jedan od najjačih lobija na svijetu te da su spomenutom odlukom Vlade TK-a nezadovoljni svi oni kojima je sad na neki način uzet dio profita.

S tim u vezi, kaže da je za sutra najavljena i posjeta ambasadora Hrvatske, Slovenije i Makedonije, koji će o tome razgovarati sa njim i resornim kantonalnim ministrom.

Razumljivo mu je, ističe, da je dio diplomacije i ta ekonomska diplomacija i da su oni tu da, među ostalim obavezama koje imaju kao diplomate u BiH, imaju zadatak da stvaraju ekonomske veze i promoviraju svoju proizvodnju pa tako i farmaceutsku industriju.

- Negativan je stav, imamo velike pritiske zbog te odluke, ali mi od toga nećemo odustati. Ona je u potpunosti usuglašena sa svim pozitivnim propisima tako da esencijalna lista usvojena na Vladi, ostaje - naglašava premijer Gutić.

Upitan za mogućnost većeg sudjelovanja domaćih proizvođača na našem tržištu, tuzlanski premijer kaže da to prvenstveno zavisi od njih samih, njihove spremnosti i kapaciteta da mogu ispuniti sve uvjete koje propisuje Zakon o lijekovima, da bi sa što širom paletom svojih proizvoda sudjelovali na esencijalnim listama.

U razgovoru za Fenu spomenuo je i odluku bivšeg federalnog ministra zdravstva Rusmira Mesihovića iz devetog mjeseca prošle godine, koju smatra pogubnom za zdravstveni sistem u FBiH.

- Radi se o odluci za uvođenje zaštićene cijene lijeka, koje su najmanje 20 do 30 posto više u odnosu na tržišnu vrijednost nekog lijeka. Tako sad npr. lijek koji se koristi kod problema sa srcem u RS-u košta oko 20, a kod nas na esencijalnoj listi košta oko 60 KM. To je nedopustivo i apsurdno. Ta odluka je štetna po zdravstveni sistem FBiH i mi smo uputili inicijativu resornom federalnom ministru da se stavi van snage ta odluka kojom se direktno ide naruku farmaceutskoj industriji i omogući da tržište diktira cijenu lijeka - naglasio je premijer TK-a Bego Gutić.

(Fena)