Regionalna saradnja pa Evropska unija

Konferencija o regionalnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi koja se u Sarajevu održava pod nazivom "Zajedničkim radom ka pridruživanju Evropskoj Uniji", okupila je 200 stručnjaka iz regionalnih i međunarodnih organizacija kao i predstavnika akademske zajednice, civilnog društva, ekspertskih organizacija iz regiona, Evropske unije, vlada jugoistočne Evrope, Njemačke i Austrije te Evropske komisije.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 18.11.2015 21:13
Konferencija ima za cilj stvaranje mogućnosti za unapređivanje dijaloga i povezivanje partnera i susjeda iz jugoistočne Evrope i Evropske unije.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović istakao je da je regionalna saradnja ključni element za poticanje pomirenja, dobrosusjedskih odnosa, stabilnosti i prosperiteta u jugoistočnoj Evropi (JIE).

- To je također i preduslov za članstvo u Evropskoj uniji - rekao je Svilanović u svom predavanju na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji o pridruživanju Evropskoj uniji čiji je domaćin Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Svilanović je govorio o aktuelnoj strategiji proširenja Evropske unije i godišnjem Izvještaju o napretku, kao i kapacitetima zemalja koje teže članstvu da zadovolje političke i ekonomske kriterije i njihovoj sposobnosti da preuzmu obaveze iz članstva u EU.

Naglasio je da treba učvrstiti napredak u realizaciji Reformske agende sa naglaskom na provedbu i učinak te dodao da "će regionalna saradnja dati važan doprinos, i to većinom u sklopu programa povezivanja kao i putem dobrosusjedskih odnosa".

Svilanović je pozdravio podršku Evropske komisije (EK) Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) i Vijeću za regionalnu saradnju kao i Berlinskog procesa putem kojeg je "Vijeće pozvano da pridonese i koordinira aktivnostima u dvije oblasti koje su od najveće važnosti za region, a to su mobilnost i rast".

Predstavio je glavna područja djelovanja Vijeća, odnosno vještine i mobilnost, konkurentnost, povezanost i dobro upravljanje.

Svilanović je govorio i o radu ove organizacije u oblasti sigurnosne politike, a posebno o pripremi Regionalne platforme za saradnju jugoistočne Evrope u borbi protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma koji vode terorizmu i regrutovanju stranih terorističkih boraca, saopćeno je iz Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju u BiH.

(Fena)