EFSE obilježava desetu godišnjicu rada

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) - jedan od najvećih fondova za mikrofinansiranje u svijetu, obilježit će desetu godišnjicu rada na Godišnjoj skupštini koja se održava18. i 19. novembra u Berlinu.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 18.11.2015 13:47
Iz EFSE-a navode da su s više od 680.000 kredita u ukupnom iznosu 4,8 milijardi eura isplaćenih od osnivanja materijalno doprinijeli poboljšanju pristupa finansijskim sredstvima mikro i malim poduzetnicima (MSE), te domaćinstvima s malim prihodima u 16 zemalja jugoistočne Evrope (među njima i BiH) i evropsko-istočnim susjednim zemljama (ENR), te da su ulaganja EFSE-a otvorila više od 500.000 novih radnih mjesta.

Pojašnjavaju da EFSE ne izdaje kredite direktno svojim ciljnim grupama, već omogućuje finansiranje kroz svoje partnerske institucije (PLI) koje, potom, izdaju kredite malim i srednjim poduzetnicima, te domaćinstvima s nižim prihodima.

EFSE sarađuje sa 69 partnerskih institucija u 15 zemalja. S trećim kvartalom 2015. portfelj Fonda uložen u ciljane zemlje iznosi 895 miliona eura i trenutno se koristi za refinansiranje 152.878 kredita ukupne vrijednosti 876,7 miliona eura.

EFSE je organiziran kao javno-privatno partnerstvo u kojem se javno finansiranje koristi kako bi se ublažio rizik privatnim institucionalnim investitorima.

 Osnivač Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE) je KfW Entwicklungsbank (Njemačka razvojna banka), a dodatnu finansijsku podršku dali su njemačko Federalno ministarstvo za privrednu saradnju i razvitak i Evropska komisija, saopćeno je iz EFSE-a.

(Fena)