U Italiji o evropskoj budućnosti BiH

Konferencija o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine s naglaskom na ekonomske reforme zvanično je počela u italijanskom gradu Como. Konferenciju je otvorio domaćin, direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u Bosni i Hercegovini Karsten Dummel ,uz nadu da će konferencija donijeti konkretne zaključke koji će biti provedeni u institucijama BiH.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 18.11.2015 13:06
Izvještaj Evropske komisije opisuje BiH kao zemlju koja se vratila na put reformi, rekao je u uvodnom izlaganju izvjestilac za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Ernst Reichel.

- Bilo je dosta etapa dosada, vi najbolje znate koliko je pozitivnih koraka poduzeto, ali bitno je da javnost u Berlinu i drugim glavnim evropskim gradovima isto to zna, jer vlada nestrpljivost. Evropska javnost misli da se ništa ne dešava, a to nije tačno. Važno je da se dalje donosioci političkih odluka dogovore kako dalje provesti reforme, da to dogovore i opozicija i vladajuće stranke - rekao je Reichel.

Da bi BiH pristupila Evropskoj uniji, istakao je Reichel, mora biti dobro pripremljena da provodi reforme koje nisu jednostavne i zahtijevaju istrajnost u prebrođavanju prepreka.

- Problematično i štetno je ako dolazi do skretanja fokusa s reformi, ako dolazi do providnih i ispraznih debata i diskusija koje ljude odvraćaju s onoga što je bitno, a to je koncentracija na EU agendu - rekao je Reichel.

Istakao je da je izuzetno važno da BiH dobije efikasan koordinirajući mehanizam da bi se etnički i nacionalno potisnulo, a ekonomija, koja može donijeti benefite za sve građane, došla u prvi plan. Reichel je rekao kako smatra da su ljudi u BiH siti stalnih etnički nabijenih diskusija, insceniranih sukoba i svađa te da žele da BiH krene naprijed. Također  je kazao da u ovom momentu treba ostaviti pitanje rekonstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma sa strane i vidjeti šta je moguće učiniti u postojećem ustavnom uređenju.

Georg Ziegler iz Odjela za BiH i Albaniju u Direktoratu za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susjedstvo i proširenje istakao je da EU vidi jasnu političku volju da se proces integracija BiH u EU stavi kao prioritet, te da je to iskazano u samom izvještaju Evropske komisije gdje se navodi da se BiH vratila na pravi kolosijek.

- Mi vidimo da BiH ima jednu ozbiljnu državnu vladu, jedno Predsjedništvo BiH koje zna šta hoće i koji nisu opterećeni sukobima nego žele da se do približavanja EU dođe  zajedničkim dogovorenim tačkama. Ziegler je naglasio da nije slučajno što je do toga došlo u trenutku kada Milorad Dodik nije ni u Predsjednitšvu BiH niti u Vijeću ministara BiH.

Ovaj dužnosnik Evropske komisije je istakao da se treba fokusirati na dvije stvari, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i aplikaciju za članstvo BiH u EU, a nakon što je okončan, kako je Ziegler istakao, sedmogodišnji grozni period stagnacije.

- Za nekoliko sedmica, 11. decembra, desit će se prvi sastanak evropske komesarke za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji će evaluirati konkretne postignute reforme. Istovremeno, to otvara vrata ka  drugom koraku, a to je da Vijeće Evropske unije ispita moguću aplikaciju BiH za članstvo u EU - naglasio je Ziegler, te dodao da je u  kratkom periodu bitno riješiti dva pitanja, mehanizam koordinacije te preispitati trgovinske kvote nakon što je Republika Hrvatska pristupila Uniji.

- EU već godinama traži efikasan mehanizam koordinacije koji je u jednoj decentraliziranoj državi kakva je BiH, neophodna. Neće biti moguće da BiH govori jednim glasom prema Briselu bez usvajanja ovoga, bez postojanja koordinacije. Vrijeme  je da se to promijeni. Bilo bi dobro da do 11. decembra vidimo kraj razgovora i dogovor. Taj datum je izvrsna prilika da se predstavi rezultat - istakao je Ziegler.

Što se tiče prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon što je RH postala članica EU, Ziegler je kazao  da EK ne traži neke nove koncesije od BiH, nego da se nastavi situacija kakva je bila prije 2013., ono što se u EU zove tradicionalna trgovina.

Ovaj dužnosnik EK-a je rekao da u trenutnoj situaciji u BiH gdje vlada masovna nezaposlenost, ova zemlja traži mir i koncentraciju političkih elita, a ne odvraćanje pažnje od EU agende što sa sobom nosi priča o referendumu.

- BiH je napravila značajan napredak ka EU. Ukoliko bismo u narednim mjesecima vidjeli rješenje za ova pitanja koje sam spomenuo, mislim da bi BiH nepovratno došla u reformsku fazu i sustigla zemlje iz regije, kako je to i predviđeno berlinskim procesom - rekao je Ziegled iz Generalne direkcije za susjedstvo i proširenje Evropske komisije.

Na konferenciji „Ekonomske i socijalne reforme neophodne za bolji život građana i skori prijem BiH u EU“, koju organizira Fondacija "Konrad Adenauer" u italijanskom gradu Comou, učestvuju brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti iz Bosne i Hercegovine. Na konferenciji će govoriti član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, državni parlamentarci Senad Šepić, Borjana Krišto, Ognjen Tadić, Bariša Čolak, Šefik Džeferović, Mladen Bosić, Martin Raguž, zatim predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, brojni entitetski parlamentarci, načelnici i gradonačelnici nekoliko općina i gradova iz BiH te brojni predstavnici javnog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini koji će iznijeti svoja zapažanja o reformskim procesima u BiH s naglaskom na ekonomiju.

(Fena)