Krijesnice ljetnog neba uskoro dostižu maksimum: Roj Perzeida bit će vidljiv od 11. do 13. augusta

Meteori se promatraju golim okom, gleda se cijelo nebo, stoga treba izabrati mjesto sa pogledom na sve strane svijeta

Kao i svake i ove godine bit ćemo u prilici golim okom na noćnom nebu promatrati poznati meteorski roj Perzeida poznat i pod nazivom Suze svetog Lovre. Bit će vidljiv od 11. do 13. augusta, od četvrtka do subote.

O posebnostima ovogodišnjih Perzeida i utjecaju gravitacije Jupitera na njihovu stazu za Anadolu Agency (AA) govorio je voditelj Planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu Antom Radonićem. 

Najbolje vrijeme za promatranje Perzeida bit će između 11. i 13. augusta, od četvrtka do subote, iako se ti meteori u manjoj mjeri pojavljuju od 23. jula do 22. augusta. 

Zemlja u ovom periodu prolazi kroz oblak sitnih čestica i bit će moguće vidjeti nekoliko desetaka tih čestica u jednom satu, i to u idealnim uvjetima.

Idealni uvjetu su, kaže Radonić, dobra vidljivost, tamno nebo, pozicija za promatranje izvan grada i daleko od onečišćenja gradskom svjetlošću te čista atmosfera da bi se mogli vidjeti i meteori slabijega sjaja. 

Promatranje neba od pola noći do svitanja dat će veći broj uočenih Perzeida. Meteori se promatraju golim okom, gleda se cijelo nebo, stoga treba izabrati mjesto sa pogledom na sve strane svijeta. 

(AA)