Počeo dvodnevni program edukacije inženjera

U Tehnološkom parku Intera u Mostaru u srijedu je započeo dvodnevni Program profesionalnog razvoja inženjera u sklopu kojega će 60 inženjera tehničke struke od renomiranih domaćih i stručnjaka iz regije dobiti informacije o najnovijim dostignućima iz oblasti energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 18.11.2015 11:05
Kako je u izjavi za Fenu kazao Nihad Harbaš iz tvrtke Ceteor, implementator Programa profesionalnog razvoja inženjera, kada je u pitanju tehnički razvoj u segmentu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, BiH je još na samom početku.

- Potencijala ima, pogotovo u segmentima zgradarstva i industrije, i ova edukacija upravo je namijenjena inženjerima iz tih oblasti kako bi dobili znanja i iskustva iz regije i Europe, te da se to pokuša primijeniti kod nas - kazao je Harbaš.

Po njegovim riječima, najveća prepreka u praksi je legislativni dio, odnosno činjenica da bh. institucije sporo ili nikako provode obveze u oblasti energetike koje proizlaze iz međunarodnih akata čija je Bosna i Hercegovina potpisnica.

- Zakonski okvir je u začetku, nije usvojen i definiran do kraja. Reforme koje se provode na entitetskoj i državnoj razini itekako mogu doprinijeti razvoju ovog sektora - istaknuo je Harbaš.

Naveo je primjer Hrvatske kojoj je, kao članici Europske unije, dodijeljeno oko 300 milijuna eura za sanaciju i obnovu zgrada kako bi se poboljšala njihova energetska učinkovitost.

Bosna i Hercegovina, iako nije članica EU-a, mogla bi računati na dio sredstava iz međunarodnih programa, no osnovni preduvjet je izrada zakonskih akata i akcijskih planova, naglasio je Harbaš.

Program profesionalnog razvoja inženjera provodi se već drugu godinu u Bihaću, Tuzli, Sarajevu i Mostaru, a provodi ga UNDP u partnerstvu s Federalnim fondom za zaštitu okoliša i Veleposlanstvom Švedske, pod tehničkom asistencijom organizacija Ceteor Sarajevo, CRP Tuzla i Udruženje termoenergetičara BiH.

(Fena)