Bezvizni režim stabilan, BiH najbolje ocjene!

Predstavnici monitoring timova zemalja zapadnog Balkana za praćenje primjene bezviznog režima, analizirajući primjenu procesa vizne liberalizacije, utvrdili su na jučerašnjem sastanku u Briselu da nema zloupotrebe od građana naše zemlje te da ni na koji način nije ugrožen bezvizni režim koji BiH ima već nekoliko godina.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 18.11.2015 10:46
Bakir Dautbašić, voditelj posebnog tima pri Ministarstvu sigurnosti BiH, zaduženog za praćenje poštivanja bezviznog režima, potvrdio je to za "Dnevni avaz"nakon sastanka koji je  jučer održan u sjedištu Evropske komisije (EK) i na kojem se razgovaralo o problemu lažnih azilanata.

Dautbašić je istakao da su ocjene za BiH najbolje u regionu zapadnog Balkana te da su statistike pokazale da je zabilježen smanjen broj naših državljana koji su unutar granica Evropske unije zatražili azil.

Procijenjeno je i da, kako kaže Dautbašić, Albanija ima najlošiju statistiku, koja je ocijenjena kao najgora u regionu kada se govori o lažnim azilantima.

- U Briselu je rečeno da su statistike BiH najbolje u regionu. Ocijenjeno je da bezvizni režim nije ugrožen za BiH. To je za našu zemlju odlična vijest - kazao je Dautbašić.

Komentirajući pisanje da će Francuska u petak, na vanrednoj sjednici ministara unutrašnjih poslova Evropske unije (EU), zatražiti da Evropa uvede hitnu unutrašnju kontrolu granica i privremenu suspenziju Šengenskog sporazuma, Dautbašić je potvrdio i nakon ovog sastanka da to neće utjecati na bezvizni režim u BiH.

- Mislim da se na tom sastanku ništa neće odnositi na BiH. To je interna priča EU o Šengenu. To neće utjecati na naš bezvizni režim - naglasio je Dautbašić.

(Fena)