Toperić:Podrška Sjedinjenih Država Bosni i Hercegovini

Rekli smo Sjedinjenim Državama i svijetu da je BiH odlučila da ne ide starim putem, nego novim ka Evropskoj uniji, izjavio je danas za Fenu u Washingtonu direktor pri Centru za transatlantske odnose SAIS na Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu Saša Toperić.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 18.11.2015 10:46
U radu konferencije, među ostalim, učestvovali su Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH, Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan, Ian Brown, direktor EBRD-a, Nadeem Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH, a od bh. zvaničnika Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Fadil Novalić, federalni premijer, Željka Cvijanović, premijerka RS, Jelka Milićević, zamjenica premijera i ministrica financija u Vladi Federacije BiH…

- Ostvarili smo cilj, okupili smo zajedno predstavnike multilateralnih finansijskih organizacija, Evropske unije, State Departmenta, BiH, civilnog društva, poslovne zajednice, američkih investitora koji su prisutni u BiH. Dali smo pozitivne tonove, koji su se, mogu to reći, po prvi put čuli u Sjedinjenim Državama poslije dugo godina - kazao je Toperić.

Naravno, naglasio je, da ima puno problema, da je debata bila u nekim momentima užarena, da su različiti stavovi po nekim pitanjima.

- Vrijednost ovog projekta, osim u promociji onoga što će dovesti do investicija i promocije turizma, jeste da smo rekli Sjedinjenim Državama i svijetu da je BiH odlučila da ne ide starim putem, nego novim putem ka Evropskoj uniji, ka stvaranju okvira koji će, ako se uspješno implementira, uticati na bolji život svih građana BiH - istaknuo je Toperić.

To nije kraj procesa, upozorio je, a vjerovatno će taj proces podrazumijevati nadogradnje, širenje reformskih procesa.

- Sjedinjene Države su ogromna zemlja sa ogromnim kapacitetima, a kako su u svom izlaganju naveli zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee, ambasadorica Sjedinjenih Država Maureen Cormack i drugi, pokazuje se kontinuirana ogromna podrška Sjedinjenih Država Bosni i Hercegovini - naglasio je Toperić.

- Normalno je da je to drugačijeg karaktera, i dobro je da je tako, nego 1995. godine kada su mnogi drugi mehanizmi SAD-a morali biti uključeni. Mislim da je podrška konzistentna i da je u jednom segmentu čak i pojačana. Ako bih ja promatrao 20 godina nakon Daytona, mislim da je u ovom trenutku, upravo zbog započetih reformi, zapravo još pojačana - kazao je Toperić.

Na kraju je naveo kako SAIS priprema još "iznenađenja". Najvjerovatnije će razviti zajedničku platformu za podršku ovim procesima koju će onda afirmirati i dijelom porovoditi u BiH, dijelom u Evropi i u Washingtonu kako bi kroz sve pore društva Evropske unije, SAD-a i BiH, uz rad vlada u BiH, "pomogli da život ljudi u BiH bude bolji".

(Fena)