O'Callaghan: Usvajanje agende treba pokrenuti ekonomiju

Reformska agenda je dogovor vlasti u BiH, njihova agenda za socio-ekonomske reforme kako bi se zemlja vratila na put rasta, stvorila radna mjesta i da mladi ljudi dobiju priliku, izjavio je danas za Fenu u Washingtonu Gary O'Callaghan, specijalni savjetnik predstavnika Evropske unije u BiH.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 17.11.2015 20:58
O'Callaghan je bio jedan od panelista drugog dana konferencije "Dvadeset godina nakon Daytona: Izgledi za reforme u BiH" koju je organizirao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu.

Istaknuo je da je Reformsku agendu pozdravilo Vijeće Evropske unije za vanjske poslove, ali i Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka i druge međunarodne finansijske institucije kao osnovu sa koje se može ići naprijed i pomagati BiH u njenim reformskim naporima.

Reformska agenda je u stvari dokement na sedam stranica kojim se planiraju reforme u šest oblasti, a u akcionim planovima Vijeća ministra BiH i entitetskih vlada su precizirani rokovi, odgovorne institucije...

- Postoji nada da brzo možemo krenuti naprijed. Trebamo raditi što je efikasnije moguće u što je moguće kraćim rokovima - kazao je O' Callaghan.

Kratkoročno, Agendu trebaju podržati sporazumi sa MMF-om, Svjetskom bankom, EU i drugim institucijama koje trebaju izdvojiti do milijardu eura kao direktnu podršku budžetima za podršku reformama, te pola milijarde za podršku investicijama.

- To je ono što je kratkoročno. Dugoročno, to treba stvoriti ekonomiju koja će omogućiti rast, stvarati radna mjesta - kazao je O'Callaghan.

(Fena)