Sarajevska zaobilaznica privodi se kraju

Blizu 3,5 kilometra dugačka dionica Sarajevske zaobilaznice na LOT-u 2A uskoro će biti puštena u promet, a ekipa portala Klix.ba prva je isprobala buduću kapiju glavnog grada BiH.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 17.11.2015 18:42
Iako je zvanični rok završetka izgradnje ovog dijela Sarajevske zaobilaznice 29. februar 2016. godine, evidentno je da će prvi dio gradskog autoputa uskoro biti pušten u promet, tj. do kraja novembra.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz JP Ceste Federcije Bosne i Hercegovine, sve što se čeka jeste potvrda inspektora Općine Novi Grad Sarajevo koji bi trebali predati upotrebnu dozvolu nove saobraćajnice.

Na rondou Briješće, kao i na silaznoj i uzlaznoj rampi, izvode se posljednji radovi kao što je postavljanje ograde, a na rondou se dotjeruje budući zeleni pojas i trotoar.

"Radovi će uskoro biti završeni, a cesta čije se puštanje u promet očekuje vrlo brzo obuhvata dionicu od Stupske petlje do kružnog toka Briješće, rondo koji je povezan uključno-isključnim rampama s vijaduktom Briješće i trasu od vijadukta do petlje Butila", objasnio je koordinator projekta Mirsad Dizdarević.

Završetkom izgradnje ove saobraćajnice, uz već izgrađenu Stupsku petlju, trebala bi biti rasterećena ulazno-izlazna gradska gužva.

Investitor su JP Ceste Federacije BiH, radove izvode Euro-asfalt i ŽGP, a ukupna vrijednosti ugovorenih radova iznosi 23.365.226 konvertibilnih maraka.

(biznis.ba)