Samardžić: Srebrena medalja veliki podsticaj

Mlada bosanskohercegovačka džudistkinja Aleksandra Samardžić vratila se s još jednom medaljom s velikih međunarodnih takmičenja.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 17.11.2015 16:05
Na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Bratislavi, 18-godišnja Samardžić osvojila je srebrenu medalju. Ostvarila je tri pobjede, a u finalu je poražena od Mađarice Szabine Gercsak, aktuelne svjetske juniorske prvakinje. U finalu je, kaže, mogla i do pobjede, ali nije nezadovoljna drugim mjestom.

- Ovo je za mene veliki podsticaj i ne namjeravam se zaustaviti na tome. Ovo je samo jedna stepenica do velikih seniorskih rezultata - kazala je Samardžić na pres-konferenciji.

Put do medalje, kako je istakla, nije bio lagan.

- U prvom kolu sam pobijedila predstavnicu Austrije, a u drugom kolu sam "iponom" pobijedila predstavnicu Poljske. Uslijedilo je izuzetno teško polufinale protiv predstavnice Njemačke (Lee Pueschel) koju sam uspjela proći na samo jednu kaznu razlike, dok sam u finalu poražena od Mađarice Gercsak, juniorske prvakinje Evrope i svijeta. Dala sam sve od sebe, mislim da nisam bila daleko ni od pobjede, ali nisam nezadovoljna. Prošle godine sam bila treća na ovom takmičenju, sada sam druga, a sljedeći put nadam se prvom mjestu - dodala je Samardžić, koja je s 18 godina najmlađa osvajačica evropske seniorske medalje u BiH. Inače, bosanskohercegovačke džudistkinje su dosad osvojile pet medalja s evropskih prvenstava za seniorke do 23 godine.

Selektor Branislav Crnogorac kazao je da je Samardžić ovim rezultatom potvrdila evropsku klasu te da je sa sedam osvojenih medalja s 18 godina najuspješnija juniorka u BiH svih vremena.

- Uspješno smo i ovu godinu priveli kraju, osvojili smo tri evropske i jednu svjetsku medalju. To je uistinu ono čime se možemo pohvaliti i ono što nas čini sretnim - kazao je Crnogorac. Dodao je da do kraja mjeseca Larisa Cerić treba da nastupi na dva grand prix turnira u Koreji i Japanu, čime će biti zvanično okončana još jedna sezona kada je u pitanju džudo sport u BiH.

- Nadam se da ćemo sljedeće godine uspjeti da dosanjamo naš san i da osvojimo olimpijsku seniorsku medalju. Larisa Cerić na olimpijskim igrama u Riju igrat će značajnu ulogu u kategoriji +78 kg. Ove godine je dokazala da može biti uspješnija i od svjetskih prvakinja - naglasio je Crnogorac.

(Fena)