Zbog ijekavice bh. pivo ne može u Srbiju

Proizvođači piva u BiH susreću se sa velikim brojem prepreka pri izvozu na tržište regiona, a jedan od najupečatljivijih primjera su necarinske barijere u Srbiji u koju nije moguće izvesti "svijetlo", već samo "svetlo" pivo.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 17.11.2015 15:30
Izvozne barijere bile su jedna od tema i na nedavnoj zajedničkoj sjednici Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije. Predstavnici Savjeta ministara istakli su da je premijer Srbije Aleksandar Vučić ostao zapanjen kada je čuo o kakvim je preprekama riječ i obećao da će to pitanje biti riješeno. 

U Grupaciji proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da su institucije Srbije početkom 2015. godine obavijestile jednu pivaru iz BiH da je u skladu sa njihovim propisima na deklaraciji dozvoljeno označiti samo jednog uvoznika za Srbiju i da u slučaju postojanja više uvoznika za svakog mora imati posebnu deklaraciju. 

- Drugim riječima, nije dozvoljeno da na jednoj deklaraciji bude navedeno više od jednog uvoznika. Takođe, prilikom pokušaja izvoza u Srbiju pojavila se i jezička barijera u vezi sa deklaracijom piva kao "svijetlo", odnosno "svetlo". U Srbiji "svijetlo" nije prihvaćeno - istakli su u Grupaciji proizvođača piva. 

Pivara je morala postupiti na osnovu uputstava iz Srbije kako bi zadržala prisustvo na srpskom tržištu. 

- Rješavanje ova dva slučaja stvorilo je, međutim, dodatne troškove našoj pivari, koja je bila obavezna da promijeni kompletno deklarisanje prilikom novog uvoza u Srbiju. Ti troškovi negativno utiču na konkurentnost naših pivara - kazali su u Grupaciji proizvođača piva. 

Predstavnici pivarske industrije ističu da probleme ne predstavljaju samo barijere prilikom izvoza u Srbiju. Navode da pivarska industrija dugi niz godina posluje u izuzetno nepovoljnim uslovima i da je stopa uvoza piva izuzetno visoka, iako domaće pivare posjeduju dovoljne kapacitete za snabdijevanje tržišta. 

- Prilikom uvoza mnogih proizvoda dolazi do kršenja zakona u BiH, a domaće vlasti nisu reagovale kako bi u potpunosti bilo primjenjivano postojeće zakonodavstvo. Praksa pojedinih velikih kompanija je da koriste transferne cijene kako bi izbjegle plaćanje PDV-a na punu vrijednost uvezene robe na mjestu ulaska u BiH, zatim neredovno uzimanje uzoraka za potrebe ispitivanja svakog uvoznog artikla, neprikazivanje stvarnog uvoznika svakog proizvoda, odnosno nemogućnost praćenja na koji je način proizvod stigao na tržište, te nepoštivanje skupa standarda u vezi sa deklarisanjem hrane - naveli su u Grupaciji proizvođača piva. 

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije nisu odgovorili na pitanje da li će barijere sa kojima se susreću pivare iz BiH biti ukinute i kada se to može očekivati. 

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore u BiH je u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno pivo u vrijednosti od 111,75 mil KM, dok je u istom periodu izvoz piva iznosio simboličnih 1,08 mil KM. Najviše stranog piva stiglo je iz Srbije i Hrvatske, a te zemlje su i najveći izvozni partneri. 

Prijava 

U Grupaciji proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da su prije 15 dana proslijedili CEFTA kontakt tački u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH prijave necarinskih barijera koje su uputili domaći proizvođači piva. 

- Na osnovu toga biće kontaktirana CEFTA kontakt tačka u Srbiji, koje će raditi na rješavanju ove problematike - kazali su u Grupaciji proizvođača piva.

(indikator.ba)