Mladi u BiH obilježili Međunarodni dan srednjoškolaca

Član Upravnog odbora ASuBiH Zlatko Bečetović kazao je da kroz moto “Usudi se, pridruži se” žele pozvati sve srednjoškolce da se usude pridružiti svojim drugarima u rješavanju gorućih problema u njihovoj lokalnoj zajednici.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 17.11.2015 15:16
U Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama širom svijeta, 17. novembar se obiljažava kao Međunarodni dan srednjoškolaca, u spomen na praške studente i srednjoškolce koji su zbog mirnog protesta 1939. protiv nacističke okupacije, strijeljani bez suđenja. Tim povodom, Asocijacija srednjoškolaca BiH (ASuBiH) pod motom „Usudi se, pridruži se“ i ove godina priredila je niz aktivnosti. 

ASuBIH sa svoja 54 lokalna tima obilježava ovaj dan kroz panel-diskusije, prezentacije i mirne šetnje, a sve u cilju poboljšavanja statusa srednjoškolaca u BiH.

Član Upravnog odbora ASuBiH Zlatko Bečetović kazao je da kroz moto “Usudi se, pridruži se” žele pozvati sve srednjoškolce da se usude pridružiti svojim drugarima u rješavanju gorućih problema u njihovoj lokalnoj zajednici, koji se tiču njih, te njihovih prava i položaja u društvu.

“Naša glavna aktivnost je panel-diskusija u kojoj učestvuju predstavnici vlasti, menadžment škola, profesori i naravno srednjoškolci. Tema je eksterna matura. Na ovaj način želimo poboljšati odnos između ovih ključnih faktora u srednjoškolskom obrazovanju”, rekao je Bečetović.

On je dodao kako će u okviru obilježavanja biti održan i defile gradom Sarajevom, zatim “freeze performans” i fotografisanje “photo corner”. U aktivnostima obilježavanja učestvovat će oko 500 volontera ASUBIH-a i još hiljadu srednjoškolaca. Bečetović je na kraju svim srednjoškolcima u BiH uputio poruku: “Nadmećite se, borite se, jer iza toga se krije budućnost”

ASuBiH je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH.

(AA)