Novalić: Moramo mjenjati prioritete

Bosna i Hercegovina 20 godina nakon Daytona mora mijenjati prioritete, izjavio je u za Fenu u Washingtonu federalni premijer Fadil Novalić.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 16.11.2015 20:37
- Prioritet su ekonomija i radna mjesta, jer ništa nećemo imati od nekog prerađenog Daytona ako budemo izgubili biološku masu ukoliko nam omladina bude odlazila - kazao je Novalić nakon što je imao izlaganje u okviru panela  "Reformska agenda: Put prema statusu kandidata u EU" na konferenciji "Dvadeset godina nakon Daytona: Izgledi za reforme u BiH" koju je organizirao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu.

Novalić zato smatra da moramo raditi na onome što je suština života, bez obzira da li je BiH dobro ustavno uređena ili ne.

- Mislim da život ne zavisi od toga - dodao je.

Kada je u pitanju evropski put BiH, Novalić je rekao da je BiH dužna provoditi procedure koje znače put ka Evropskoj uniji, jer ona time stabilizira svoju društvenu stvarnost.

- Time stabilizira svoju ekonomiju, javnu upravu, vladavinu prava. Onog momenta kad mi uvedemo te procedure koje znače ulazak u EU, mora se priznati da nam onda EU kao takva i ne treba. Ali, mi smo Evropa i nastojimo ući u Evropsku uniju - rekao je Novalić.

Međutim, smatra on, mnogo je važnije prihvatiti set propisa, pravila, procedura koje stabiliziraju društvo.

- To je naš cilj - poručio je. 

Novalić je u okviru panela također bio upitan da prokomentira planirani referendum u RS-u u radu pravosudnih institucija.

Kazao je da kada se sve to svede na opću ravan, bilo bi bolje "bez te priče".

Duboko vjeruje da će u okviru Strukturnog dijaloga ovo pitanje biti amortizirano, odnosno riješeno na obostranu korist.

- U ovom trenutku BiH bi imala veće šanse da iskoristi ovaj povećani interes Sjedinjenih Država i Evropske unije bez tog pitanja - kazao je federalni premijer Novalić.

(Fena)