Novalić sa Svjetskom bankom oko kredita

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine najavio je sastanak s predstavnicima Svjetske banke radi kreditiranja. Sastanak bi trebao biti održan u utorak.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 16.11.2015 17:19
Istakao je da Svjetska banka reagira nakon Međunarodnog mone­tarnog fonda (MMF). 

- Budući da smo započeli pregovore s MMF-om, sada otvaramo i ta vrata. Na raspolaganju za raz­govor bit će nam onoliko lju­di koliko hoćemo, vjerovatno četiri zamjenika direktorice MMF-a Christine Lagarde - kazao je Novalić u intervjuu za današnji Faktor, govoreći o boravku u Washingtonu na okruglom stolu na Univerzitetu Johns Hopkins, povodom godišnjice potpisiva­nja Daytona. 

Kazao je da će na tom skupu biti mnogo govora o Reformskoj agendi. Ona je, naveo je, papir koji je nastao, koji se tiče BiH i EU-a.

- Sada je ideja da se Washington oficijelno upozna s tim doku­mentom, onako kako je mi tumačimo. Drugo, imat ćemo na marginama tog skupa sastanke i s kongresmenima koji pokri­vaju jugoistočnu Evropu, a i uže, Balkan - naveo je Novalić.

Upitan da prokomentira poslovnu klimu i najavljeno njeno kreiranje kazao je da je ona neizo­stavno pitanje koje prati rad svake vlade koja se zaklinje u ekonomski rast.

Istakao je da poslovna klima u najširem smislu po­drazumijeva ono što se vidi kao okruženje jed­nog poslodavca.

Komentirao je i registraciju preduzeća te je najavio rješenja za takva pitanja.

Najavio je da je u planu na mjestima gdje su bile službe društvenog knjigovod­stva (SDK) instaliraju grupe za registraciju.

- Poslodavac ne treba da zna gdje mu je sjedište kantona ili gdje se nalazi, reci­mo, sud u Zenici za registra­ciju. Ako je on, primjera radi, iz Kalesije, on treba da može u svojoj općini otići u ured za registraciju firme, a šta će dalje raditi taj ured, to nije problem poslodavca. Mi ćemo zakonom ograničiti rok. Reći ćemo da je to 15 ili sedam dana i to za mla­đe od 30 godina košta marku, a za starije recimo 500 - naveo je Novalić.

Govoreći o pozitivnom izvještaju o napretku na evropskom putu i o napretku koji građani mogu vidjeti, kazao je da je napredak samo onda ako ga građani osjete.

- Nismo mi tu radi neke kvalifikacije EU-a, tu smo zbog sebe kao građana BiH - naglasio je Novalić.

Podsjetio je da Vlada do kraja 2015. godine treba doni­jeti četiri zakona.

- Voljeli ili ne, tri moramo. Dakle, ova dva koje smatramo setom penzionih za­kona, tu je povezivanje radnog staža. Tu je i zakon o šumama, čime ćemo se od naredne sed­mice intenzivno baviti. Voljeli bismo da se usvoji i zakon o tu­rizmu. Ovo su reformska pitanja, svi zakoni imaju veliki utjecaj na rast. U oblasti šuma može se dati još 10.000 radnih mjesta. Turizam je ove godine narastao za 28 posto. Rješavamo i pitanja uvezivanja radnog staža - istakao je Novalić.

(Fena)