Roboti i mašine će preuzeti 50 posto radnih mjesta

Centralna banka Engleske upozorava da će automatizacija i robotizacija za deset do 20 godina preuzeti više od 80 miliona poslova u SAD i 15 miliona u Britaniji.

Banka precizira da će roboti i druge mašine preuzeti oko 50 odsto radne snage u svakoj zemlji. Glavni ekonomista Banke Endi Haldanen ističe da kompjuteri postaju sve sofisticiraniji, te da automatizacija ugrožava poslove za koje se prije mislilo da su namijenjeni isključivo ljudima.

„Ove mašine, za razliku od prošlih, imaju potencijal da zamijene ljudski mozak i ruke“, pojašnjava on. Centralna Banka Engleske ističe da robotizacija najviše ugrožava administrativne, činovničke i proizvodne radnike.

Ipak, navode stručnjaci, dolazak robota ne znači nužno i porast nezaposlenosti.

Ljudi će svoje vještine prilagoditi zadacima na kojima će i dalje imati prednost nad mašinama.

Ne dešava se prvi put da tehnologija radikalno transformiše radnu snagu. Mnogi fizički radnici bili su prisiljeni da potraže sofisticiranija zanimanja tokom i nakon industrijske revolucije.

Ali, situacija je sada drugačija, jer „inteligentni“ roboti prodiru u oblasti koje zahtjevaju osrednje vještine, ostavljajući ljudima samo poslove sa najnižim i najvišim zahtjevima.

(biznis.ba)