Ban Ki-moon putuje u posjetu Sjevernoj Koreji?

Pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor u UN-u, južnokorejska novinska agencija Yonhap javlja da bi sekretar Ban tokom ove sedmice trebao otputovati u iznenadnu posjetu Sjevernoj Koreji, čime bi postao prvi zvaničnik UN-a koji je posjetio tu izoliranu zemlju u posljednje dvije decenije.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 16.11.2015 11:44
Sekretar Ban je najavljivao posjetu Pjongjangu i u maju ove godine, ali je tu posjetu otkazao sjevernokorejski predsjednik Kim.

"Nemoguća je situacija da generalni sekretar UN-a posjeti zemlju, a ne sastane se sa vrhovnim vladarom zemlje koja je ujedno i članica te organizacije", kazao je isti izvor.

Čelništvo UN-a polaže velike nade da bi sekretar Ban mogao postići diplomatski uspjeh sa Sjevernom Korejom, koja je pod višedecenijskom diplomatskom izolacijom zbog ambicija za razvijanje nuklearnog oružja.

Tenzije između Pjongjanga i Seula su ponovo potaknute nizom nesuglasica između vlasti dvije Koreje, koje nikada nisu potpisale mirovni sporazum nakon Korejanskog rata koji su vodile od 1950. do 1953. godine.

Planirana posjeta sekretara Ban iznenadila je i zvanični Seul. Visoki zvaničnik Južne Koreje, koji u delegaciji sa predsjednicom zemlje Park Geun-hye učestvuje na Samitu lidera G20 u Antaliji, je kazao da prvi put čuje za takvu posjetu.

I sam sekretar Ban je učestvovao na Samitu u Antaliji, ali nije potvrdio planiranu posjetu Pjongjangu.

(AA)