U "aferi fiskalizacija" RS oštećena za 106 miliona KM

Partija demokratskog progresa (PDP) tvrdi da je u "aferi fiskalizacija u RS“ pričinjena šteta za privredu od 106.140.000 KM, što je jednako iznosu od kojeg bi se mogli dati jednokratni direktni podsticaji od po 5.000 KM za otvaranje 21.228 radnih mjesta.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 16.11.2015 11:31
Očekuju od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje "ovu aferu i trošenje narodnog novca“, jer postoje ozbiljnje tvrdnje i činjenice da je učinjena ogromna šteta po interes RS.

Iz ove stranke očekuju i "da se preispita odgovornost osoba koje su proizvele takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja“.

“Jedinu korist od fiskalizacije imala su preduzeća koja prodaju fiskalne kase, najviše zbog monopolističkog položaja u koji ih je stavila Vlada RS”, navode iz PDP-a.

“Prije svih, to je preduzeće "Mikroelektronika“ iz Banje Luke, bliska SNSD-u, koje je, prema nezvaničnim podacima, uvezlo, sastavilo i prodalo čak dvije trećine svih fiskalnih sistema po cijenama nekoliko puta većim od stvarne tržišne u regionu. Korist od ovako izvršene fiskalizacije imala su i preduzeća koja vrše tehnički pregled, te "Telekom Srpske“ kao mobilni operater kome se plaća pretplata “, tvrdi ova stranka.

Direktna šteta po privredu RS iznosi 106 miliona KM, a indirektna je, ističu, mnogo veća s obzirom na broj zatvorenih odnosno odjavljenih privrednih subjekata u posljednjih sedam godina, otkako je započeta fiskalizacija.

“Vlada RS je priznala da nije bilo efekata u povećanju prihoda u budžetima RS, fondova i lokalnih zajednica i da je cilj bio samo obaveza fiskalizacije, odnosno instaliranja fiskalnih sistema. To se može naći u obrazloženju Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama. Međutim, u tom obrazloženju nema ni riječi o negativnim efektima, broju zatvorenih preduzeća i samostalnih trgovačkih radnji i izgubljenim radnim mjestima - navodi se, između ostalog, iz PDP-a koje već nekoliko dana objavljuje podatke o ukupno 150 "afera kojima je vlast oštetila Republiku Srpsku za milijarde maraka“.

(Fena)