Velika Britanija podržava projekt transportne strategije

Ministar komunikacija i prometa BiH Slavko Matanović susreo se sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Edwardom Fergusonom.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 16.11.2015 11:04
Povod susretu je zvaničan početak suradnje između Ministarstva i Ambasade na projektu izrade državne transportne strategije i akcionog plana. Naime, nakon usvajanja Okvirne transportne politike od oba doma Parlamentarne skupštine BiH u julu ove godine, Ministarstvo je počelo pripreme za izradu transportne strategije i akcionog plana.

Ambasada Ujedinjenog kraljevstva je prepoznala važnost ovog projekta, te ponudila materijalnu, financijsku i ekspertsku pomoć. Kao što je poznato, stav Europske unije je da infrastrukturalni projekti u BiH se neće moći kandidovati za IPA i WBIF sredstva bez usvojene strategije, pa je i samim tim ovaj projekt dobio na dodatnoj važnosti. Kako bi se projekti mogli kandidovati za ova sredstva, neophodno je usvojiti strategiju do održavanja samita premijera zemalja zapadnog Balkana u Parizu početkom jula iduće godine.

Ministar Matanović je naglasio da će izradu dokumenta formalno voditi Ministarstvo koje će inicirati formiranje radne grupe u koju će biti pozvani predstavnici relevantnih ministarstava oba entiteta, Brčko Distrikta BiH, te javnih kompanija cesta, autocesta, željeznica i drugih vidova transporta. Ministar je naglasio da se nada da će entitetske vlade prepoznati važnost ovog projekta i dati svoj puni doprinos u tom procesu.

Matanović je izrazio potpunu podršku i predanost Ministarstva te Vijeća ministara BiH za izradu ovog dokumenta, te iskazao zahvalnost ambasadoru na podršci koju vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža Bosni i Hercegovini i njenim građanima, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(Fena)