Implementacija projekata Svjetske banke u BiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Limi s izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heemskerkom o aktualnim projektima koji se implementiraju u BiH i značaju Regionalnog fonda za jugoistočnu Europu.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 10.10.2015 14:44
Ministar Bevanda, koji je ujedno i guverner BiH u Međunarodnom monetarnom fondu, sudjeluje na Godišnjem sastanku odbora guvernera MMF-a i Svjetske banke koji se održava u Limi (Peru) od 9. do 11. listopada 2015. godine.

Tijekom susreta ministra Bevande i izvršnog direktora Heemskerka naglašeno je da je od izuzetnog značaja što je u BiH nastavljen projekta Svjetske banke - DPL (kredit za razvojnu politiku), te da se u prethodnom razdoblju pokazalo da su pozitivni efekti ovog projekta. 

Ministar Bevanda izvijestio je izvršnog direktora Heemskerka o aktualnim pitanjima u BiH u svezi Reformske agende, te izradi proračuna institucija BiH za iduću godinu koji je u završnoj fazi. 

Sugovornici su se složili da su vidljivi pomaci u reformskim procesima u BiH, te naglasili da je nužno intenzivirati rad na ekonomskim reformama u narednom razdoblju. 

Ministar Bevanda zahvalio je Heemskerku na pomoći koju je Svjetska banka pružila u oporavku nakon prošlogodišnjih poplava u BiH. 

Na panelima Godišnjeg sastanka odbora guvernera MMF-a i Svjetske banke u Limi sudjeluju čelnici MMF-a i Svjetske banke, direktorica MMF Christine Lagarde, prvi zamjenik direktora David Lipton, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, kao i brojni drugi visoki predstavnici međunarodnih financijskih institucija, ministri financija i guverneri centralnih banaka država članica MMF-a. 

Tijekom boravka na sastanku u Limi, osim susreta s predstavnicima MMF-a i Svjetske banke, ministar Bevanda održat će niz bilateralnih sastanaka s ministrima država koje sudjeluju na ovogodišnjem zasjedanju. 

U izaslanstvu BiH, koje predvodi ministar Bevanda, su predstojnik njegovog Ureda Saša Marić, u svojstvu alternativnog guvernera BiH u Svjetskoj banci, Haris Abaspahić, rezidentni predstavnik BiH u Svjetskoj banci, te savjetnica ministra za europske integracije i ekonomska pitanja Jelena Brkić, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

(Fena)