Hrle: BiH je pouzdana karika u političkom i sigurnosnom lancu

Dejtonski sporazum je potpisan u Parizu i to nas danas dodatno solidarno upućuje na stvarnu i simboličku vezu s građanima i vladom Francuske.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 16.11.2015 10:48
Državni vrh BiH u saradnji sa svojim evroatlantskim saveznicima, poduzima sve potrebne aktivnosti vezano za jačanje sigurnosti regiona zapadnog Balkana i Evrope u cjelini, izjavio je za Fenu ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Haris Hrle.

Obilježavanje 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma počinje danas konferencijom na Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu, a nastavlja se sredinom sedmice u Daytonu. U Washington su već pristigli ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i entitetski premijeri, Fadil Novalić i Željka Cvijanović, a na konferenciji će sudjelovati i ključni funkcioneri State Departmenta. U Daytonu se očekuje državna delegacija predvođena ministrom Crnatkom, bez entitetskih premijera, te zvanično obraćanje bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. U međuvremenu, na njujorškom Columbia univerzitetu, ambasador Haris Hrle je otvorio konferenciju koja je također posvećena godišnjici Dejtonskog sporazuma i bliskoj budućnosti zapadnog Balkana.

Obilježavanje se odvija u atmosferi terorističkih napada u Parizu. Ambasador Hrle ističe da se protokol povodom obilježavanja godišnjice neće mijenjati, ali da će vijesti koje pristižu iz Francuske svakako biti tema predstojećih razgovora.

- Državne institucije i agencije profesionalno i dosljedno provode svoje obaveze u koordinaciji sa zemljama Evropske unije. BiH predstavlja snažnu i pouzdanu kariku u političkom i sigurnosnom lancu i spremna je odgovoriti svakom eventualnom izazovu. Saradnja se evropskim i NATO-partnerima, sprečavanje i prevencija terorizma, ekstremizma i nasilja, glavni su ciljevi državnih institucija -  naglasio je Hrle. 

(Fena)