Kako reformske riječi provesti u djelo

"Ekonomske i socijalne reforme neophodne za bolji život građana i skori prijem Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju" naziv je dvodnevnog skupa na kojem će od utorka 17. novembra politički lideri stranaka desnog centra iz BiH uz podršku Fondacije Konrad Adenauer (KAS) i Evropske narodne stranke, pokušati naći način da posvećenost reformama sprovedu u djela.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 16.11.2015 10:03
- Nakon određenog vremena zastoja na evropskom putu predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini su pokazali odlučnost i opredijeljenost za nastavak rada na reformama i ubrzanju prijema u Evropsku uniju. Usvajanje Evropske agende za unapređenje ekonomije, bolji život građana i brži put BiH za EU doprinijelo je intenziviranju odnosa BiH i EU. Implementiranjem reformi iz EU-agende BiH bi trebala da dobije održivi, efikasni, socijalno pravedni i stabilan ekonomski rast uz otvaranje radnih mjesta, povećanje socijalnih davanja i stvaranje boljih uvjeta života građana - kažu domaćini iz KAS-a.

- Najznačajniju ulogu u ovom procesu približavanja BiH Evropskoj uniji trenutno imaju bh. stranke članice Evropske narodne stranke. Ovim strankama birači su na zadnjim Općim izborima dali mandat da ih predstavljaju u naredne četiri godine. Suradnja bh. stranaka desnog centra ovjerena je u aprilu 2014. godine potpisivanjem Deklaracije o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi. Svojim potpisom to su potvrdili lideri pet političkih stranaka iz BiH: Dragan Čović (HDZBiH), Mladen Ivanić (PDP), Bakir Izetbegović (SDA), Mladen Bosić (SDS) i Martin Raguž (HDZ 1990), te predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Joseph Daul - podsjećaju iz KAS-a, te dodaju kako oni žele dati svoj doprinos pozitivnom reformskom zamahu i nastavku rada na ekonomskim i socijalnim reformama. 

Cilj kolokvija je da vodećim političarima i priznatim ekonomskim stručnjacima iz BiH i EU omogući prostor za stručnu i otvorenu diskusiju kako bi zajednički došli do preporuka koje bi mogle biti od koristi za efikasnije provođenje reformi. 

- Ovaj kolokvij je i svojevrsni nastavak rada na zajedničkoj deklaracije stranaka bliskih EPP-u i to na način da se produbi dio koji se tiče ekonomskih pitanja - kažu organizatori skupa koji se održava u Akademiji Konrad Adenauer u Cadenabbiji, nedaleko od grada Como u Italiji.

Konferencija, koju će otvoriti domaćin, direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH Dr. Karsten Dümmel, podijeljena je na četiri cjeline. U otvornoj diskusiji - "EU perspektiva BiH" - koju moderira predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za BiH Tonino Picula raspravljat će se o EU reformskoj agendi i njemačko-britanskoj inicijativi koja joj je prethodila. U ovom dijelu očekuju se izlaganja člana Predsjedništva BiH i predsjednika PDP-a Mladena Ivanića, specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Ernsta Reichela, predstavnika direktorata za Zapadni Balkan Generalne direkcije za susjedstvo i proširenje Georga Zieglera, kao i predsjedavajućeg  i zamjenika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjena Tadića (SDS), Bariše Čolaka (HDZBiH), te Senada Šepića (SDA) poslanika u Predstavničkom domu BiH. 

Univerzitetski profesor dr. Vjekoslav Domjan moderira drugi dio konferencije - "Oporavak i modernizacija ekonomije", na kojem će se pokušati konkretno odgovoriti na pitanja kako do boljeg poslovnog ambijenta, kako povećati konkurentnost i doći do novih radnih mjesta, kako do fiskalne i finansijske održivoti, do investicija, kako iskoristiti programe tehničke i finansijske pomoći koje nude međunarodne institucije, kao i o regionalnoj suradnji. O praktičnim iskustvima, uspješnim primjerima iz prakse i prekogranične suradnje govorit će gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić te privatni poduzetnik i bivši direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Ensad Karić, a svoja će razmatranja iznijeti i glavni i odgovorni urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović, predsjednik Odbora za gospodarstvo HDZ-a 1990 Srećko Boras te dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Ljubiša Vladušić. 

"Unapređenje funkcionalnosti institucija vlasti i stvaranje održivog i pravičnog društvenog okruženja" naziv je trećeg dijela konferencije koju moderira Koordinator za reformu javne uprave Bosne i Hercegovine dr. Dragan Ćuluzan. O ovoj temi na skupu će govoriti zastupnik u Njemačkom saveznom parlamentu Michael Brand, delegatkinja u Domu naroda PS BiH Ljilja Zovko, predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, potpredsjednik SDS-a i predsjednik kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica, univerzitetski profesor i predsjednik Odbora za ekonomske odnose i regionalnu saradnju SDS-a dr. Jovo Ateljević, kao i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Željko Josić.

Domaćin konferencije dr. Dummel moderirat će četvrtu finalnu sesiju - "Grupiranje političkih stranaka u Bosni i Hercegovini na programatskim načelima“. Međunarodni sekretar Evropske narodne stranke Patrik Voller govorit će na ovu temu zajedno sa prisutnim predstavnicima pet stranaka članica, predsjednicima Mladenom Bosićem, dr. Mladenom Ivanićem i Martinom Ragužem, te stranačkim potpredsjednicima Borjanom Krišto i Šefikom Džaferovićem.

Organizatori očekuju da će ovaj kolokvij donijeti konkretne preporuke i zaključke naročito u pogledu sistemskih reformi u ekonomskom dijelu kako je i predviđeno u Njemačko-britanskoj inicijativi, a na šta su se vlasti obavezale potpisom na nizu dokumenata i na koncu Reformskom agendom Vijeća ministara BiH.

(Fena)