Udruženje "Lotosice" iz Tuzle: Suveniri iz domaće radinosti

Suveniri od drveta i magneti sa obilježjima i simbolima grada Tuzle, koji su se ranije isključivo uvozili kao proizvodi napravljeni u susjednim državama, od nedavno se proizvode u radionicama Udruženja humanitarne organizacije ˝Lotosice˝, gdje ih kreiraju i izrađuju osobe sa invaliditetom.

Suveniri su različitih oblika i dimenzija, a na njima su crteži prepoznatljivih motiva Tuzle poput: tuzlanske koze, gradske česme, starih džamija, grba grada, husinskog rudara, Lederovih kipova i drugih. Među izloženim suvenirima su i oni na kojima su izgravirani odlomci iz Kur´ana, te Stari most u Mostaru, kao i pejzaž makedonskog glavnog grada, na kojem piše Skoplje, a rađen je po narudžbi.

- Od obrade drveta do lakiranja predmeta -

˝Naše je udruženje i osnivač Preduzeća ´Lotosice´. Cilj nam je osnaživanje osoba sa invaliditetom, sa različitom vrstom i stepenom invalidnosti, ali prvenstveno žena, kroz edukativne i programe kreativnog izražavanja, te profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje. Radimo sa tri pogona u jednom prostoru, u naselju Moluhe, a to su pogon za drvo i izradu namještaja, grafički dizajn koji se dobrim dijelom oslanja na rad sa drvetom i krojenje i šivenje HTZ opreme i konfekcijske odjeće˝, objašnjava Enisa Bratanović, direktorica ˝Lotosica˝, dodajući da su nabavili posebne mašine za rad.

Što se tiče proizvodnje suvenira, Bratanović je kazala da sami odrađuju sav posao, od obrade drveta do lakiranja predmeta, a u toku ljetne sezone svi rade ˝punom parom˝. Tada se proda najveći dio privjesaka, podmetača za čaše, stalaka, magneta, rokovnika, olovaka, kalendara...

˝Cijene su pristupačne, pa npr. privjesak za ključ košta 1 KM, dok je cijena najskupljeg suvenira 7 KM, a to je slani bunar, pomoću kojeg se u prošlosti crpila slanica za proizvodnju soli. Ove sitnice kupuje većina naših ljudi koji žive u dijaspori ili posjetilaca Tuzlanskom kantonu, koji ih kupuju sebi za uspomenu ili nekome za poklon. Imamo naš izložbeni prostor u centru grada, koji nam je ustupio Grad Tuzla, a suveniri se mogu kupiti i na Međunarodnom aerodromu Tuzla, koji iz dana u dan posjećuje više putnika˝, kazala je Bratanović, dodajući da su namještaj i predmeti koji se izrađuju po želji skuplji.

- Naručitelji i iz Austrije -

Sagovornica AA naglasila je da je svaki vid angažiranja od velikog značaja za osobe sa invaliditetom, a osim radionica, organizuju i različite vrste druženja i izlete.

Inače, krojačice, koje uglavnom šiju opremu za medicinsko osoblje za naručitelje iz Austrije, ovih dana imaju pune ruke posla, a osim bijelih mantila, sada izrađuju i odjeću, za posebnu priliku kojoj se raduju tokom cijele godine.

˝Užurbano se pripremaju i kroje odjevne kreacije za petu modnu reviju, koja bi se trebala održati sredinom decembra˝, kazala je Bratanović, te na kraju razgovora za AA pozvala sve zainteresirane da ih potraže putem Facebook stranice Lotosice i pridruže im se na radionicama.

(AA)