Ostvaren pomak u zaštiti domaće proizvodnje

Vijeće ministara BiH danas je na sjednici usvojilo Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o poduzetih osam ključnih mjera za poboljšanje uvjeta vanjskotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 13.11.2015 08:38
U Informaciji se, između ostalog, navodi da je zadržan postojeći nivo carinske i količinske zaštite domaćih poljoprivrednih i prerađenih poljoprivrednih proizvoda koji je sastavni dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH, s jedne strane, i Evropske komisije uime 27. zemalja članica, s druge strane, potpisan 2008. godine.

Istovremeno su dobijene dozvole za izvoz krompira, mlijeka i mliječnih proizvoda u EU te osiguran dugoročan izvoz goveđeg mesa na tržište Republike Turske, uspostavljene osnove za regionalnu saradnju, investicije i trgovinu s NR Kinom u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, uređena oblast mogućnosti korištenja bescarinskih kvota, smanjeno opterećenje za izvoznike poljoprivrednih proizvoda te razrađena mjera olakšanja proizvodnje poljoprivrednicima korištenjem „plavog dizela“.

U vrhu prioriteta rada aktuelnog saziva Vijeća ministara i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je preduzimanje mjera za poboljšanje uvjeta vanjskotrgovinskog poslovanja u poljoprivrednom sektoru i zaštiti domaće proizvodnje s obzirom da BiH ima konstantan negativan bilans vanjskotrgovinske razmjene poljoprivrednih proizvoda kako sa zemljama Evropske unije, tako i s nekim zemljama CEFTA sporazuma, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

(Fena)