U Mostaru o mogućnosti ustavnih promjena

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, uz visoko pokroviteljstvo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, danas u Mostaru organizuje konferenciju pod nazivom „Konsenzus o preustroju političkog sustava 20 godina poslije Daytona – realnost ili zavaravanje?“

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 13.11.2015 08:22
Kako su najavili organizatori, na skupu će, uz Čovića, prisustvovati član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz RS-a i predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, zatim Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Mladen Bosić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Srpske demokratske stranke, Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, te Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Po riječima Milana Sitarskog iz IDPI-ja, Konferencija je usmjerena prije svega na ispitivanje mogućnosti konsenzusa oko konkretnih institucionalnih promjena na nivou ustava BiH i FBiH te izmjena Izbornog zakona BiH.

Na pitanje šta očekuje od ove konferencije, Sitarski je u izjavi za Fenu kazao kako očekuje „mapiranje mogućnosti konsenzusa“. Smatra kako se do sada pričalo samo o 20. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma, no uglavnom samo na načelnom nivou - za ili protiv.

- Mi pokušavamo da u fokus stavimo detaljniji nivo, odnosno da vidimo postoji li mogućnost konsenzusa oko konkretnih izmjena političkog sistema kako bi se otklonile njegove identifikovane manjkavosti – kazao je Sitarski, naglasivši kako je osnovna teza ove konferencije da konsenzus mogu sklopiti i provesti isključivo domaći akteri i to politički koji imaju legitimitet i unutar svojih konstitutivnih naroda, a i unutar države kao cjeline.

Konkretna pitanja koja će se razmatrati na današnjoj konferenciji su: ravnopravnost konstitutivnih naroda i jednakost građana u smislu ostvarivanja prava na kandidovanje i slobodan izbor legitimnih političkih predstavnika (Predsjedništvo BiH i domovi naroda na federalnom i državnom nivou), ravnoteža kolektivnog i građanskog kroz bh. dvodomnost, ravnopravnost konstitutivnih naroda u procesima suodlučivanja u segmentu izvršne vlasti, pitanje konstitutivnosti na cijelom teritoriju BiH i kako je provesti (koliki su stvarni učinci i dometi presude Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji BiH?).

Poseban naglasak biće stavljen na pitanje provedbe tzv. briselskog konsenzusa postignutog u listopadu 2013. godine, te će se razmotriti neki od dostupnih instrumenata i modaliteta za njegovu provedbu.

Također, na konferenciji će se razgovarati i o nizu drugih relevantnih pitanja, kao što je problematika lažnog predstavljanja odnosno manipulativnog izjašnjavanja u cilju ostvarivanja prava na izborne funkcije, usklađivanju ovlasti gornjih i donjih domova, modalitetima odlučivanja u izvršnoj vlasti koja garantuju ustavnu ravnopravnost te o zaštiti prava i potreba pripadnika konstitutivnih naroda koji žive na područjima s većinom drugog naroda.

(Fena)