U Turskoj pronađeno 100 tona rezervi zlata

Turska: U Manisi pronađeno najmanje 100 tona rezervi zlata, stanovništvo presretno U mjestima Catalcam i Kiraz, u blizini turskog grada Manisa, pronađeno više od 100 tona rezervi zlata.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 12.11.2015 17:15
Otkriće je obradovala mještane koji smatraju kako će ovo doprinijeti razvitku ovog područja na kojem trenutno živi veliki broj nezaposlenih. Upravo velika nezaposlenost bila je razlog iseljavanja stanovništva, ali zalihe zlata bi mogle uveliko doprinijeti novim poslovnim prilikama kao i povećanju cijene zemljišta.

Zlato je pronađeno u blizini gradića Soma, koji je poznat po rudarskoj nesreći 2014. godine kada je poginuo 301 rudar, a sada će biti poznato i po velikoj količini pronađenog zlata. "Kad se govori o Somi prvo se pomisli na rudnik uglja. Ali, sada smo shvatili da posjedujemo posebno bogatstvo kao što je zlato", kazao je Hasan Ergene načelnik općine Soma.

On je dodao kako u Somi živi mnogo sposobnih inžinjera, tehničara, ali i drugog kvalifikovanog osoblja. 

"Zlato je pronađeno u blizini mjesta Kiraz. Ono je inače poznato po svojoj nepristupačnoj konfiguraciji, gdje živi mali broj stanovnika. Mladi su u potrazi za poslom emigrirali u bogatija područja. Vjerujem da će ove rezerve vratiti život ovoj teritoriji", kazao je Ergene.

"Otkako je ministar energetike i prirodnih resursa Turske Ali Rıza Alaboyun saopćio da je pronađeno zlato, telefoni nam ne prestaju zvoniti", kazao je lokalni zvaničnik Hasan Kocatepe. 

Inžinjer firme koja se bavi iskopavanjem zlata Engin Usta kazao je kako se zlato traži na površini od 44 kilometra kvadratna i na 10.000 metara dubine.

(AA)