Zvornički Birač izgubio sudski spor protiv Litvanije

Fabrika glinice „Birač“ iz Zvornika izgubila je u Litvaniji sudski spor u kojem je pokušala osporiti osnovanost potraživanja Ukio banke u iznosu od 154 miliona KM, a koje je kasnije otkupila firma „Pavgord“ iz Foče, saznaje banjalučki poslovni portal „capital.ba“.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 12.11.2015 15:52
Sud u Litvaniji je u presudi odbio tužbu „Birač Europe“ i zaključio da je ugovor kojim je „Birač“ preuzeo obaveze od 154 miliona KM prema Ukio banci, validan.

Za ispunjenje ugovora garantovale su kćerke firme Fabrike „Birač“ „Alumina“, „Mehanika“, „Alusil“ i Rudnik Srebrenica.

Stečajni upravnik Fabrike glinice "Birač" Lazar Đurđević rekao je za „capital“ da očekuje da mu danas bude dostavljena zvanična presuda suda.

-Bez obzira  na to kakva je odluka suda, ona ne može imati posljedica, jer je riječ o prvostepenoj presudi, poslije koje se uvijek jedna od strana u postupku žali. Mi sigurno hoćemo, rekao je Đurđević.

Nije mogao govoriti koliko je do sada Fabriku glinice koštao ovaj sudski spor.

Prema nezvaničnim podacima, Fabrika glinice je do sada samo angažovanje litvanske advokatske kancelarije „Sorainen“ platila više od 800 hiljada eura.

Pravosnažnu presudu iz Litvanije, nezvanično, čeka i Privredni sud u Bijeljini koji treba odlučiti da li se firma „Pavgord“ Gordana Pavlovića može pojaviti kao tražilac izvršenja i stečajni povjerilac umjesto Ukio banke od koje je otkupila potraživanja.

(Fena)