BiH povećala izvoz i smanjila uvoz

Bosna i Hercegovina je, po podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) o vanjskotrgovinskoj razmjeni za devet mjeseci 2015. godine, ostvarila izvoz u vrijednosti od 6.869.638.258 KM, što pokazuje da je izvoz uvećan za 254.913.699 KM ili 3,85 posto u odnosu na isti period prošle godine.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 12.11.2015 15:19
Uvoz u BiH za isti period iznosi 11.452.501.432 KM, što je manje za 159.739.050 KM ili 1,38 posto u odnosu na devet mjeseci prethodne godine.

Direktor Sektora za makroekonomski sistem u VTKBiH Momir Tošić kazao je danas da su ovakve promjene rezultirale pokrivenošću uvoza izvozom od 60 posto, što je više za tri posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene, dodao je, također je uvećan i ukupna vrijednost iznosi 18.322.140.000 KM.

Tošić je na pres-konferenciji istakao da su ovi pozitivni efekti povećanja izvoza i smanjenja uvoza rezultirali smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita za 8,30 posto te da mu je sadašnja vrijednost 4.582.863.000 KM.

Naglasio je da je najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH  i dalje Evropska unija (EU), a poslije nje zemlje CEFTA-e.

Po podacima koje je naveo, najznačajniji partner iz EU je Hrvatska, u koju je iz BiH ostvaren ukupan izvoz od oko 713 miliona KM, a od zemalja iz CEFTA regiona to je Srbija, u koju je izvezeno ukupno 623 miliona KM.

Naglasio je da je, u strukturi vanjskotrgovinske razmjene ostvarene tokom devet mjeseci 2015. godine analiziranoj po sektorskoj strukturi privrede, primijećen porast i uvoza i izvoza u većini sektora te da je najznačajniji izvoz za devet mjeseci u poređenju s prošlom godinom ostvario agroindustrijski sektor, čiji je rast iznosio 30,82 posto.

Međutim, bez obzira na navedeno, kazao je Tošić, većina makroekonomskih pokazatelja ne pokazuje znakove poboljšanja.

- Neprihvatljivo visoka nezaposlenost, destruktivno siva ekonomija i minimalna strana ulaganja su, na neki način, doveli do preopterećenosti privrede neopravdanim procedurama - kazao je, dodajući da u BiH postoji i mnogo regulatornih prepreka i parafiskalnih opterećenja te da vlada opća prezaduženost i nelikvidnost.

Istakao je da prethodno navedeni pomaci nisu ni blizu dovoljni za ekonomski preokret i održivi razvoj bh. privrede i zaključio da su jedino dugoročno održivo rješenje ekonomske reforme i unapređenje konkurentnosti proizvoda iz BiH.

- Bez povećanja konkurentnosti proizvoda i povećanja izvoza ne može ni biti privrednog oporavka, niti ukupnog ekonomskog razvoja - zaključio je Tošić.  

Također, dodao je, važan faktor u oporavku bh. privrede mora biti supstitucija uvoza, jer raspolaganje vlastitim sirovinama za preradu je često presudan element konkurentnosti, kako proizvodne, tako i cjenovne.

(Fena)