Za rekonstrukciju 20 trafostanica oko 55 miliona KM

"Elektroprenos-Elektroprijenos BiH" A.D. Banja Luka u oktobru ove godine potpisao je ugovore za izgradnju i rekonstrukciju 20 trafostanica, a vrijednost radova je oko 55 miliona KM.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 12.11.2015 07:58
Izgradnja ovih objekta će doprinijeti većoj stabilnost i pouzdanost u napajanju električnom energijom, saopšteno je iz ove kompanije. 

Ugovorima je predviđena izgradnja trafostanica Fojnica, Bužim, Čitluk i Gradiška 2, te rekonstrukcija 110 kilovoltnih trafostanica Sarajevo 13, Tešanj, Bihać, Cazin, Konjic, Sarajevo 15, Busovača, Mostar 1, Mostar 6, Mostar 2, Tuzla, Sanski Most, Gradačac, Kotor-Varoš, Bileća i Novi Grad. 

Rok za izgradnju i rekonstrukciju ovih trafostanica je 12 mjeseci, a posao su dobile većim dijelom domaće kompanije u konzorcijumu sa isporučiocem opreme koja se ne proizvodi u BiH. 

Radove će izvoditi kompanije "Energoinvest" Sarajevo, "Deling" Tuzla, "Umel-dalekomontaža" Tuzla, "Elnos" Banjaluka, "Kaldera kompani" Laktaši, "Inving" Prijedor, "Tekton" Banjaluka, "Euro–asfalt" Sarajevo, "IPSA institut" Sarajevo, "CET enerdži" Sarajevo, "Elko Marić" Mostar, "Komel" Sarajevo. 

Osim njih, izvođači radova su i kompanije "Elkom" Tuzla, "Dalekovod" Mostar i Zagreb, "Gene" Sarajevo, "Končar" Zagreb, "Energokontrol hering" Široki Brijeg, "Tehnograd" Tuzla, "ABB" Zagreb, "A3" Široki Brijeg, "Energomontaža" Beograd i "Energotehnika Južna Bačka" Novi Sad. 

Navode da se izgradnjom ovih objekata ispunjava značajan dio zahtjeva elektrodistributivnih preduzeća za izgradnjom i proširenjem trafostanica, zbog povećanja konzumnog područja. 

Osim toga, ispunjavaju se i propisani kriterijumi o sigurnosti snabdijevanja, te se kontinuirano radi na izgradnji i rekonstrukciji dalekovoda koji obezbjeđuju dvostrano napajanje trafostanica. 

"Elektroprenos BiH-Elektroprijenos BiH" nastavit će sa izgradnjom novih i rekonstrukciji postojećih trafostanica koje su predviđene investicionim planom, a koje zbog pristiglih žalbi iz Kancelarije za žalbe ili nepripremljene projektne dokumentacije nisu obuhvaćene u ovom ciklusu. 

Najavljuju i nastavak ulaganja u prenosnu mrežu, te rekonstrukciju i zamjenu dotrajale opreme kako bi obezbijedili veću sigurnost u napajanju potrošača električnom energijom. 

(Fena)