Porodične firme generator zapošljavanja u BiH

Porodične firme u Bosni i Hercegovini jedine mogu osigurati održivost i stabilnost domaće privrede u narednim godinama, zaključeno je na forumau o porodičnim firmama u Sarajevu „Porodične firme - stub razvoja ekonomije Bosne i Hercegovine“ u organizaciji Centra za edukaciju „Pro Educa“.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 11.11.2015 16:03
Više od 80 posto porodičnih firmi u Bosni i Hercegovini je u vlasništvu osnivača, a značajna većina tih kompanija, njih 68,6 posto, tek u godinama koje dolaze treba da se suoči s generacijskom tranzicijom, angažmanom vanjskih menadžera, odlučivanjem o daljem razvoju ili prodaji i mnogim drugim specifičnim izazovima za sve porodične firme u svijetu.

 - Porodične firme su jedina prilika za dugoročnu stabilizaciju privrede Bosne i Hercegovine. Procesi s kojim se suočavaju domaće porodične firme, ali i velika većina firmi u regionu su složeni i odlučujući za  opstanak i razvoj ne samo porodičnih firmi već i cjelokupne privrede i zato je jasno da se radi i o izuzetno velikom izazovu te neizvjesnosti za domaću privredu - rekao je Dragan Močević, autor projekta “Porodične firme – stub razvoja ekonomije Bosne i Hercegovine”.

Privrednici koji su uspješno prošli sve faze rasta kompanije od porodične firme do internacionalne grupacije spremni su da svoja dragocjena iskustva podijele s vlasnicima i menadžerima porodičnih firmi, što je, kako ističu i jedna od njihovih obaveza.

Podrška razvoju i jačanju preduzetništva treba da bude prioritet svake izvršne i lokalne vlasti u regionu, svakog odgovornog pojedinca i institucije, jer samo porodične firme omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta, u svijetu i do 60 posto.

- Najveći izazov za porodične firme su nerazdvajanje porodičnih od poslovnih odnosa i neadekvatan pristup u odabiru profesionalizacije menadžmenta, a tu prepoznajemo značaj ovog projekta kao edukacijskog faktora i načina da se osnaže porodične kompanije u BiH. IFC je partner na ovom projektu i nadamo se da će projekt dosegnuti do što više porodičnih firmi u regionu jer kao međunarodna institucija imamo misiju da podržavamo jačanje porodičnih firmi.To su firme koje generišu veliki procena GDP-a, te direktno zadovoljavaju osnovne potrebe za većinu stanovništva svake zemlje u Evropi - rekla je Merima Zupčević- Buzadžić iz Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

Centar za edukaciju „Pro Educa“ šest godina radi na podizanju svijesti o značaju, izazovima i prilikama za kvalitetno upravljanje porodičnim firmama. Projekt “Porodične firme – stub razvoja ekonomije ” realizuje se i u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Bugarskoj.

Forum se realizuje pod pokroviteljstvom IFC-a, a sponzori foruma su Advantis Broker, Consultin, Adižes SEE i Peugeot, saopćeno je iz Centra za edukaciju "Pro Educa". 

(Fena)