"Srebreničanka" od januara proizvodi pomfrit

Drugoga dana rada investiciono-razvojne konferencije u Srebrenici učesnicima i gostima bit će predstavljen uspješni projekt izgradnje tvornice pomfrita "Srebreničanka“ u koji je dosad uloženo devet miliona maraka.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 11.11.2015 15:42
Kompanija Srebreničanka osnovana je 2013. godine kao rezultat poslovne ideje poduzetnika iz Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana.

Oni su u realizaciju ovoga projekta krenuli od činjenice da je krompir kao kultura dominantan u prehrani stanovništva Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, a da na prostoru ex-Jugoslavije nema nijedne tvornice koja krompir prerađuje u pomfrit.

Poznato je da se hiljade tona pomfrita svake godine uvoze sa Zapada, prije svega iz Holandije, Belgije, Njemačke i Francuske. Kompanija Srebreničanka je upravo u tome vidjela svoju šansu, tako da podizanjem tvornice pokušava u Srebrenici spojiti ekonomskim nitima Istok i Zapad Balkana.

Ideju su pratila ozbilja ulaganja, koja su do ovoga trenutka premašila iznos od devet miliona maraka. Vlasnici većinskog kapitala su iz Azerbejdžana, a udio u investiciji imaju kompanije “Global Trade Gida Sanayi” iz Istanbula i “Total Trade International” iz Beograda, te Miirza Šahman iz Bosne i Hercegovine.

Tvornica će kada dostigne projektovani kapacitet upošljavati 50 ljudi, a indirektno će u mreži kooperanata, osigurati radni angažman za još 500 do 700 ljudi. Zasnovana na japanskoj tehnologiji proizvodnje smrznutog pomfrita, a prostire se na 4.300 kvadratnih metara.

Projektovani kapacitet, s radom u dvije smjene, bit će dvije tone pomfrita na sat, odnosno 30 tona pomfrita dnevno. Očekuje se da će godišnja proizvodnja biti 7.500 tona pomfrita, a vrijednost te proizvodnje prelazit će 15 miliona maraka. Sa ovim karakteristikama, Srebreničanka će biti najproduktivniji poslovni subjekt u regiji Srebrenica.

 

 -U proizvodnji pomfrita pri kapacitetu 93 do 95 posto, s radom u dvije smjene, tvornica ima potebu na godišnjem nivou osigurati 15.000 tona krompira za preradu, sa omjerom: dva kg krompira daje 1 kg pomfrita. Za osiguravanje tih količina neophodno je zasijati 500 hektara zemljišta, uz prinos 30 tona po hektaru, sa tendencijom da se u perspektivi prinosi podignu na 45 do 60 t/ha. Neophodno je voditi računa o kvaliteti, a dimenzije krompira koji može ići u preradu moraju biti od 45 do 100 mm) - navodi se u saopćenju. 

Od početka 2015. godine kompanija Srebreničanka u kontinuitetu potpisuje ugovore o partnerstvu sa zadrugama, kompanijama i pojedincima, s ciljem osiguravanja potrebnih količina krompira. Potpisani su ugovori sa komercijalnim bankama koje bi trebale povoljnim kreditnim linijama pratiti zadruge, farmere i preduzeća, pružajući im određenu pomoć u nabavci sjemena.

Na ovaj način dat će se poseban doprinos povratničkim zajednicama i održivom povratku, te pružiti pomoć državi koja će zahvaljujući ovakvim projektim smanjiti izdvajanja za socijalne kategorije.

Izgradnju tvornice podržali su Turkish Zirat banka i Ambasada Republike Turske u okviru projekta „Economic Empowerment of Srebrenica“. U okviru ovoga projekta podršku je pružila i Vlada Velike Britanije u nabavci opreme neophodne za pokretanje proizvodnje, te UNDP kancelarija Srebrenica.

Podršku su također pružili Općina Srebrenica prilikom iznalaženja lokacije i pribavljanja dokumentacije. Nedavno je potpisan i ugovor sa Federalnm ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, koje će pružiti odgovarajuću podršku.

Kompanija Srebreničanka već od januara 2016. godine na tržište će plasirati vlastiti brend pomfrita vrhunskog kvaliteta pod imenom Srebreničanka. Proizvodnja će biti zasnovana na domaćoj sirovinskoj bazi i najsavremenijoj svjetskoj tehnologiji. Plan menadžmenta je da oko 70 posto proizvodnje plasira u inozemstvo, a ostatak na tržište BiH, saopćeno je iz BMG Bosanska medijska grupa. 

(Fena)