Želimo otvoriti tržište Irana bh. firmama

Ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović zajedno je s domaćim privrednicima prethodna dva dana boravio u Teheranu, glavnom gradu Irana, gdje je promovirao bh. proizvode te tražio olakšice za izvoz domaćih proizvoda u ovu bliskoistočnu zemlju.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 11.11.2015 15:41
Šarović se u nedjelju, u pratnji potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Ahmetom Egrlićem, sastao s predsjednikom Privredne komore Irana, nakon čega su održani poslovni forum BiH - Iran te bilateralni susreti bh. i iranskih privrednika.

Ukinuti carinu

Sa Šarovićem smo razgovarali jučer nakon sastanka kopredsjedavajućih Zajedničke ekonomske komisije, na kojoj je, kako nam je kazao, razgovarano o olakšicama za bh. privrednike.

- Kao mjesto održavanja ove sjednice na red je došao Iran, a cilj naše posjete jeste da pokušamo naći prostor za naše privrednike. Moj parter s kojim sam razgovarao je ministar ekonomskih poslova i finansija Irana Ali Tajetni Nia. Suština je da otklonimo barijere u trgovini, osiguramo za Bosnu i Hercegovinu jedan broj preferencijalnih tarifa odnosno bescarinsku trgovinu s Iranom za jedan broj naših proizvoda koji bi se mogao naći na ovom tržištu - kazao je Šarović.

On ističe da su prethodna dva dana eksperti s obje strane radili upravo na tome te da su na dobrom putu.

- Imamo šansu da dobijemo jednu bolju preferencijalnu listu za bescarinsku trgovinu i to je ključno pitanje, a iranska strana je spremna da nam izađe ususret. Time bi se povećao obim razmjene koji je trenutno vrlo mali i stagnira posljednjih godina. Drugo pitanje je nepostojanje platnog prometa, zbog čega najvećim dijelom stagnira međusobna trgovina - kaže on. 

Skinute sankcije

Šarović podsjeća da su skinute sankcije Iranu te da je prisutan veliki broj delegacija iz EU s namjerom da se uspostavi platni promet s ovom zemljom. 

- Mi smo htjeli naći prostora da našim privrednicima olakšamo trgovinu - naveo je Šarović. 

Čelnik iranske VTK Muhsin Džalalpur također se založio za pojačanu ekonomsku saradnju, izražavajući spremnost za kooperaciju u industriji, poljoprivredi i visokim tehnologijama. 

15 bh. kompanija

Šarović nam je potvrdio da je s njim u Teheran krenulo i više od 15 predstavnika domaćih kompanija koje su zainteresirane za izvoz u Iran, kao i investicije.

- Ovdje su bili predstavnici iz sektora hrane, trenutno u Iran izvozima proizvode iz mašinskog, elektro i autoindustrije. Ne očekujem da Iran bude značajan trgovinski partner, ali jedan značajan dio roba može se naći na ovom tržištu. Predstavnici naših kompanija pokušavaju naći tržište za sebe, a na nama je da im to olakšamo - zaključio je državni ministar. 

(biznis.ba)