Evropski pokret pozdravlja napredak BiH

Evropski pokret u BiH pozdravlja rezultate i pozitivan Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za 2015. godinu.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 11.11.2015 10:50
U ovoj organizaciji naglašavaju da je nemoguće ozbiljnije analizirati rezultate Izvještaja, a ne uzeti u razmatranje više faktora. Najprije smatraju da su rezultati oktobarskih izbora 2014.godine, kojima je prekinuta dugogodišnja negativna praksa "preglasavanja i ignoriranja predstavnika hrvatskog naroda" u institucijama vlasti na državnom i federalnom nivou, kao i inicijativa Njemačke i Velike Britanije o potrebama provedbe neophodnih društvenih reformi, a posebno potpisivanje „Evropske agende“ omogućilo stvaranje pozitivne političke klime i okruženja u BiH.

Jednako tako mišljenja su da su usko povezane posjete papa Franje, a kasnije i Angele Merkel Bosni i Hercegovini polovinom godine bile snažan impuls i signal, prije svega međunarodnoj zajednici, ali i domaćim političkim subjektima da je došlo vrijeme da naše društvo polako iz faze problema prelazi u fazu rješenja problema vezano za evropski put i budućnost BiH.

Duboka politička kriza na federalnom nivou, kao i napeti odnosi vladajuće strukture i opozicije u RS-u su ozbiljno prijetili da unište sve ove pozitivne napore međunarodne zajednice, prije svega EU. Ali, politička mudrost i spremnost za kompromis lidera dviju najznačajnijih bošnjačkih stranaka SDA i SBB, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, uz svesrdnu podršku i značajan angažman Dragana Čovića, dovela je do smirivanja situacije nakon formiranja nove parlamentarne većine u Federaciji BiH, što je opet omogućilo da institucije vlasti u većem entitetu donesu nekoliko značajnih reformskih odluka.

Na državnom nivou Vijeće ministara BiH je funkcioniralo mnogo bolje, tako da je i tamo načinjeno nekoliko značajnih koraka bitnih za reformske procese,što ne znači da taj proces ne može dobiti još više na tempu. U Evropskom pokretu smatraju da su se po svom angažmanu posebno isticali Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo vanjskih poslova, čiji ministar Igor Crnadak je na najbolji način iskoristio veliku šansu da našu zemlju predstavi kao ozbiljnu društvenu zajednicu  tokom predsjedavanja Vijećem Evrope, čime je BiH umnogome popravila svoj internacionalni rejting i imidž.

Kao pozitivne stvari, iz Evropskog pokreta ističu otvaranje nekoliko predmeta i donošenje određenih antikorupcijskih mjera koje su donekle povratile poljuljano povjerenje u domaće zakonodavstvo i sudstvo, zatim smirivanje napete situacije nakon nemilih događanja u Zvorniku, pa kasnije u Srebrenici, te odlazak članova Predsjedništva u Beograd nedugo potom, a posebno održavanje prve zajedničke sjednice Vlade Srbije i VMBiH u Sarajevu, uz investicijsku konferenciju u Srebrenici.

- Mi smatramo da je navedeno umnogome doprinijelo da je Izvještaj EK-a o napretku BiH za 2015. godinu mnogo pozitivniji, nego li je to bio slučaj u proteklim godinama - kažu u Evropskom pokretu, ali dodaju da je EU i u ovom slučaju, još jednom pokazala da je i pored ogromnih problema vezano za migrantsku krizu, aktivno zainteresirana da Bosna i Hercegovina napreduje i ubrza svoj evropski put kako bi bila u stanju podnijeti kvalitetnu aplikaciju, što bi donijelo značajne koristi i prednosti, te iz korijena promijenilo kompletno društvo u periodu od narednih desetak godina.

Stoga ovaj izvještaj, i pored značajnog napretka i pomaka u radu svih struktura izvršne vlasti, početka dijela reformskih procesa, može se djelomično prihvatiti kao „davanje predujma“ ili svojevrsnog „bjanko čeka“ od  EU, smatraju u Evropskom pokretu.

(Fena)