Samci se hrane lošije

Samci imaju veće izglede hraniti se nezdravo hranom koja ne sadrži potrebne hranjive sastojke, utvrdili su australski znanstvenici.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 10.11.2015 18:06
Tim sa univerziteta za tehnologiju u Queenslandu analizirao je 41 istraživanje prehrambenih navika kako bi utvrdio postoji li veza između samačkog života i unosa hrane i hranjivih tvari, prenosi britanski Guardian.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Nutrition Reviews veća je vjerovatnoća da samci ne znaju kuhati ili da nemaju partnere koji bi im pomogli s nabavkom namirnica. Istraživanje je pokazalo i da je veća vjerovatnoća da se lošije hrane sami muškarci od žena koje žive same.

"Istraživanje sugeriše da samački život može predstavljati prepreku zdravoj prehrani koja je povezana s kulturnom i društvenom ulogom hrane i kuhanja", kaže voditeljica istraživanja Katherine Hanna.

"Na primjer, pomanjkanje motivacije i uživanja u kuhanju i/ili samački obrok često vode do toga da samci pripremaju jednostavna jela ili kupuju gotova jela kojima nedostaju važne hranjive tvari". Rastuće cijene hrane također utječu na smanjeno unošenje namirnica poput voća, povrća i riba koje znaju biti skupe.

Psihološki utjecaj samačkog života također se navodi kao jedan od razloga nekvalitetnije prehrane. "Ranija istraživanja utvrdila su da je, na primjer, usamljenost značajni uzrok pothranjenosti kod starijih", kaže Hanna.

 (Fena)