OSCE podržao konferenciju protiv ekstremizma i radikalizacije

Globalni izazovi u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije bili su u fokusu međunarodne konferencije završene danas u Sarajevu.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 08.10.2015 16:34
Konferencija pod nazivom "Strani teroristički borci - izazovi za jugoistočnu Evropu" zajednički je organizirana od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, RACVIAC - Centra za sigurnosnu saradnju i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a okupila je preko 150 regionalnih i međunarodnih stručnjaka. 

Cilj ove konferecije bio je predstavnicima vlasti iz jugoistočne Evrope, civilnog društva, akademske zajednice i međunarodnih organizacija koji djeluju u različitim područjima borbe protiv terorizma pružiti platformu za razgovor o izazovima u borbi protiv nasilnog ekstremizma i stranim terorističkim borcima u regionu. 

Učesnici konferencije su razgovarali o različitim komponentama koje vode ka nasilnom ekstremizmu, počevši od radikalizacije, preko regrutiranja, odlazaka na ratišta do povratka stranih terorističkih boraca u svoje matične države. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić kazao je da je BiH svjesna svih opasnosti koje se tiču nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

- Aktivni smo i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini u doprinosu globalnim antiterorističkim mjerama usmjerenim ka prevenciji, borbi i zaštiti od svih oblika terorizma i s terorizmom vezanih pojava. Ne smije postojati nikakvo opravdanje za bilo kakav oblik terorizma - naglasio je Krešić. 

Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, je naglasio da se Misija OSCE-a u BiH zalaže za uključenost lokalnih zajednica u prevenciju nasilnog ekstremizma, te osposobljenenost zajednica da promoviraju pozitivan stav suprotan onom koji su prihvatile nasilne ekstremističke grupe. 
- Upravo se na tom lokalnom nivou kontra-terorističke mjere pokazuju kao najdjelotvornije - pojasnio je. 

Direktor RACVIAC Centra za sigurnosnu saradnju Branimir Mandić istakao je da je bliska saradnja među državama bila od presudnog značaja u angažmanu na umanjenju prijetnje i suzbijanju nasilnog ekstremizma te da ostaju posvećeni davanju doprinosa sprečavanju boraca terorista iz drugih država u pokušaju prelaska državnih granica, ostvarenju saradnje među agencijama i razmjeni podataka, sprečavanju finansiranja terorizma, povećanju obima upotrebe sredstava informacijske i komunikacijske tehnologije u svrhu sprečavanja regrutiranja, te jačanju međunarodne saradnje u borbi protiv korištenja interneta i društvenih mreža u svrhu ostvarenja ciljeva terorista, saopćeno je iz Misije OSCE-a. 

(Fena)