Kineska Alibaba prodaje rusku hranu

Jedna od najvećih onlajn prodavnica, kineski „AliEkspres“, počinje saradnju sa ruskim internet prodavnicama. Ruski proizvodi će se pojaviti na „AliEkspresu“ 11. novembra, kada se u Kini održava tradicionalna onlajn rasprodaja.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 10.11.2015 10:03
Što se tiče saradnje sa „AliEkspresom“, ruski ritejleri dobijaju mogućnost da povećaju prodaju pre svega u ruskim regionima, jer „AliEkspres“ ima razvijenu logistiku. U prilog tome ide činjenica da se samo 15 odsto njihove robe naručuje iz Moskve i Sankt Peterburga.

Krajem mjeseca „Tmol global“, koji je sastavni dio kompanije „Alibaba“, krenuće sa prodajom ruskih prehrambenih proizvoda u Kini. Kineski potrošači će moći da kupe kondenzovano mlijeko, ulje, čokoladu, slatkiše, dječju hranu.

Uslovi pod kojima će raditi ruske kompanije ne razlikuju se od uslova za kineske: „AliEkspres“ uzima proviziju od pet odsto cijene isporučenog proizvoda.

Šef predstavništva „AliEkspresa“ u Rusiji Mark Zavadski za Sputnjik kaže da je za ovaj kineski lanac Rusija jedno od tri najveća tržišta.

Osim toga, kompanija „Alibaba“, u čijem je „AliEkspres“ vlasništvu, zajedno sa ruskim centrom za inovacije „Skolkovo“ raspisala je konkurs za najbolje ruske projekte u sferi mikroelektronike. Pobjednici će uz pomoć sajta „AliEkspres“ dobiti mogućnost da plasiraju svoje proizvode na američko i evropsko tržište.

(biznis.ba)