Bičakčić: Protiv Iraca ginemo za državu

Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine pristižu u Trening kamp Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) u Zenici, gdje će večeras održati prvi trening i početi pripreme za dvomeč baraža za odlazak na EURO 2016 protiv Republike Irske, u Zenici 13. novembra i tri dana kasnije u Dablinu.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 09.11.2015 16:02
Nekoliko izabranika selektora Mehmeda Baždarevića na okupljanje stiglo je još sinoć, dok su danas u Trening kamp stigli Vedad Ibišević, Edin Višća, Tino Sven Sušić, Haris Medunjanin...

Igor Janković, trener u stručnom štabu BiH rekao je kako Baždarević sa saradnicima studiozno proučava reprezentaciju Irske i dodao da se danas očekuje dolazak svih reprezentativaca.

„Skratili smo spisak igrača za meč sa Ircima sa prvbitnih 28 na njih 25. Marin Aničić je imao povredu u Ligi šampiona i prvenstvu, ima slomljen nos. Ermin Zec ima problema sa leđima, a Rade Krunić je ostao kao rezerva. Plan priprema je isti kao i svaki put. Stručni štab je došao u kamp još u četvrtak, radimo studiozno, pratili smo utakmice kako bi ušli što spremnije u susrete baraža. Irska ima problema i sa povredama i kartonima. Dva, tri ključna igrača će im faliti u Zenici, a mislim da je najbitnije da ne primimo gol u prvom susretu i da odemo sa prednošću u Dublin. Učinit ćemo sve da obradujemo naše navijače i odemo na Evropsko prvenstvo. Moramo svi dati svoj maksimum kako bi se radovali. Raduje nas dobra forma reprezentativaca i želimo u narednim danima da nađemo najbolju formu i najspremnijih 11. Muhamed Bešić će se danas priključiti ekipi i neće biti u kombinaciji za prvu utakmicu zbog kartona, ali očekujemo da će dati svoj maksimum ako bude igrao u revanšu“, istakao je Janković. 

Izet Hajrović vjeruje da selekcija BiH ima šansu da se plasira na EURO 2016, ali ističe kakao je prva utakmica mnogo bitnija jer u njoj treba izboriti dobar rezultat i sa prednošću ići na revanš u Dublin.

„Irska ima dobru ekipu. Dobili su Njemačku i moramo dobro da pazimo. Moramo dati sve od sebe i igrati ofanzivno i nadati se prolasku. Spreman sam. Selektor vjeruje u mene i ako dobijem priliku da igram iskoristit ću je što bolje. To nije samo moja dužnost nego svih igrača, svi se moramo boriti da prođemo, da idemo na EURO. To bi bilo super nakon odlaska na Svjetsko prvenstvo, ne samo za nas igrače, nego i čitavu državu. Navijači znaju u kojoj smo situaciji i siguran sam da će nas podržati kao i do sada“, rekao je Hajrović.

I Bičakčić je uvjeren u pobjedu reprezentacije BiH i u Zenici i u Dublinu.

„Što se tiče Irske, vidjeli smo kakav kvalitet imaju i mislim da ćemo napraviti dobar plan za igru protiv njih. Moramo pažnju posvetiti nama, našem kvalitetu i vjerujem da možemo pobijediti. Imali smo povrijeđenih igrača i malo bodova, a sada smo u ovoj situaciji kakvoj jesmo i lijepo je vidjeti da su naši igrači u svojim ligama u dobroj formi i zato sam optimista. Ko god da bude na terenu mora dati sve od sebe, da gine za državu, navijače i jedan za drugog. Ne sumnjam da će svako dati sve od sebe da odemo na Evropsko prvenstvo u Francusku“, poručio je Bičakčić.

Reprezentacija BiH prvi trening odradit će večeras u Trening kampu N/FS BiH od 17:30 sati, a bit će zatvoren za javnost.

Podsjetimo, prvi susret baraža za EP između BiH i Irske igra se u petak u Zenici na stadionu „Bilino polje“ sa početkom u 20:45. 
(AA)