Zapošljavanje: Direktan susret mladih sa kompanijama

Sedmi sajam zapošljavanja za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta i ekonomije "JobFAIR ‘15 - Iskoristi svoju šansu" otvoren je danas u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 09.11.2015 14:22
Sajam, koji je organiziralo Udruženje studenata elektrotehnike Evrope EESTEC, lokalni komitet (LC) Sarajevo, pruža razne mogućnosti  za studente i  poslodavce, a njegov osnovni cilj je omogućiti direktan kontakt između studenata i poslodavaca.

Studentima je omogućeno da tokom dva dana razgovaraju s predstavnicima kompanija, da se informišu o tome šta poslodavci zaista očekuju od njih, koje vještine su poželjne za njihovu struku te na osnovu toga usavrše lični profil.

Predstavnici kompanija će imati priliku upoznati studente o načinu rada unutar kompanije, programima zapošljavanja, usavršavanju i praksi koje imaju, te im pružiti detaljne informacije o znanju i vještinama koje trebaju razviti da bi na što lakši način došli do željenog posla.

- Kompanije učesnice sajma imaju pristup CV bazi tokom čitave godine te na taj način imaju mogućnost pronalaska kvalitetnog mladog kadra na jednostavan način. U CV bazi podataka se nalazi više od  2.400 CV-­eva - kazala je za Fenu Edita Milišić, glavna organizatorica projekta.

Po njenim riječima, prošlogodišnji sajam posjetilo je više od hiljadu studenata i diplomaca tehničko-­tehnoloških usmjerenja, a jedan od benefita koje pruža posjeta Sajmu jeste mogućnost ostavljanja CV­-a u CV bazu. Osim toga omogućeno je ažuriranje CV­-a tokom cijele godine, čime su studentima povećane šanse da budu pozvani na razgovor za posao.

Osim sajamskog karaktera "JobFAIR" ima i popratne aktivnosti u vidu: prezentacija, radionica i Open Space Technology­a.

Suorganizatori sajma su  Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i  Fondacija Schüler Helfen Leben.

(Fena)