Na putu za Bukovik iznad Sarajeva

Sunčano i toplo vrijeme, s temperaturama iznad prosjeka za novembar, intenzivne boje jeseni i čist zrak „ugostili“ su brojne Sarajlije proteklog vikenda na izletištima okolnih planina.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 09.11.2015 11:01
Najposjećeniji bili su Čavljak i Bukovik  gdje su ljubitelji prirode svih generacija, od djece  do planinara u trećoj životnoj dobi uživali svako na svoj način.

Na poznatom odmorištu „Kod Spomenka“ na Čavljaku  i u suboti i nedjelju u podnevnim satima ljetna bašta bila je puna izletnika, pa je falilo slobodnih klupa ... Domaći napici i jela, smijeh, šala i odmor na suncu bili su najbolja zamjena za sarajevski smog koji počinje i ovih dana biti svakodnevica u gradu.

Među najmlađim planinarima bilo je i beba i onih koji su tek prohodali, biciklisti su se na svoj način preko „Kamenite glave“ na 1.333 metra nadmorske visine rekreirali. U prostranstvu prirode i slobodi kretanja uživali su i rasni psi zajedno sa svojim vlasnicima.

A od Lasine kolibe put Bukovika na prekrasnom vidikovcu na 1.524 metra nadmorske visine pogled seže unaokolo do vrhova Jahorine, Trebevića, Bjelašnice, Treskavice ... Na vrhu vidikovca „bosanski bonsai“ izrastao u  kamenom amfiteatru, baš kao što i uzgajivači bonsaia svoje drvo odgajaju u posudicama. Ovaj na lokalitetu između Čavljaka i Bukovika je priroda stvorila.

U povratku u ruksacima se ponijelo  domaćih proizvoda. Aromatične  planinska trave za čaj, bestilj, pekmez od šipurka, sušeni vrganj, šumski med, jabukovo sirće iz domaće radinosti „Lasine kolibe“, a oni vještiji su u šumi pronašli i svježih gljiva. U povratku već od Barica bile su vidne dimne zavjese iz sarajevske kotline.

 (Fena)