Šarović: Potrebno je pomoći poljoprivrednicima

Bilo je riječi i o naknadama za potopljeno zemljište koje Srbija opštinama iz BiH, odnosno RS-a, ne plaća još od 1992, a odnose se na opštine Srebrenica, Bratunac, Rogatica, Višegrad i Zvornik: Srbija je spremna da se ovo pitanje trajno riješi.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 08.11.2015 19:16
Mi smo kazali da smo pod pritiskom naše pivarske industrije zbog toga što je njima vrlo teško da izvoze u Srbiju zbog barijera koje imaju, posebno necarinskih, na što je Vučić oštro reagovao prema svom resornom ministru i zatražio da se barijere ukinu.


• Imate li već neku viziju kakva bi trebala biti pregovaračka pozicija?

- Pa riječ je o pregovorima i mi ne možemo u ovom trenutku, da tako kažem, otkrivati sve karte. Na nama je da pokušamo izvući najviše za BiH, istina, neke proizvode ćemo morati staviti na nultu stopu carine, ali za te proizvode ćemo morati pronaći način da unutar BiH nadoknadimo tim proizvođačima. Naravno, moramo biti spremni da i finansijski podržimo našu privredu koja će pretrpjeti određenu štetu u tom procesu. Potrebno je donijeti neke druge mjere paralelno sa pregovaranjem kako bi se pomoglo poljoprivrednom sektoru u BiH. Jedna od najvažnijih stvari u tome je plavi dizel. Ta odluka je veoma bitna i nema razloga da čeka. To se treba uraditi što prije.

(biznis.ba)