Gitara John Lennona prodata za 2,4 miliona dolara

Akustična gitara na kojoj je John Lennon komponovao pjesme "Love Me Do" i "I Want to Hold Your Hand", prodata je na aukciji u Kaliforniji za 2,4 miliona dolara, prenose strane agencije.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 08.11.2015 19:01
Na aukciji je prodata i glava bubnja (membrana bubnja) koju su "Beatles" koristili na čuvenom nastupu "The Ed Sullivan Show", a dostigla je cijenu od 2,1 milion dolara.


To su i najviše cijene koje su predmeti vezani za rokenrol dostigli u istoriji.

Gitara J-160E Gibson ukradena je od Lenona i decenijama je bila u posedu muzičara Džona MekKoa koji je kupio kasnih šezdesetih, ne znajući da je nekoliko godina ranije ukradena od čuvenog "Bitlsa".

Aukcijska kuća nije saopštila ime kupca, ali je precizirala da je prodati instrument jedan od samo dva primjerka tog tipa i da je dopremljen 1962. iz Amerike u Englesku za Lenona i Džordža Harisona.

Lenon je koristio gitaru godinu dana nakon čega je ustupio Harisonu, da bi nestala 1963. na Božićnom koncertu.

Više od 50 godina nije se znalo gdje je pomenuti instrument, sve dok Džon MekKo iz San Dijega nije otkrio prošle godine da bi gitara koju posjeduje mogla da ima istorijsku vrednost.

MekKo, koji je kupio gitaru kasnih šezdesetih godina za 275 dolara, naletio je na priču o Harisonu u nekom starom magazinu i vidio fotografiju sa instrumentom koji ima slične oznake kao njegova gitara.

Eksperti su utvrdili poklapanje serijskog broja gitare, vrste drveta i oznaka sa Lenonovom gitarom, saopštila je aukcijska kuća.

(biznis.ba)