Osigurano 2 miliona KM za kreditni fond SERDA-e

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar finansija Jasmin Halebić i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) Ševkija Okerić potpisali su ove sedmice Protokol o sufinansiranju Kreditno-garantnog fonda ove agencije.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 06.11.2015 16:53
- Vlada KS je na sjednici donijela Odluku i dala saglasnost Ministarstvu finansija da provede aktivnosti i osigura sredstva u iznosu od 1.000.000 KM za sufinansiranje spomenutog fonda - kazao je ovom prilikom premijer Konaković, a i SERDA je za taj fond osigurala milion KM.

Konaković je podvukao da će se ukupna depozitna sredstva u iznosu od dva miliona KM koristiti prema uvjetima utvrđenim ugovorom s finansijskom institucijom odabranom putem javnog poziva, ali prije svega, za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i za razvoj povoljnijeg poslovnog okruženja u KS.

Na bazi međunarodnih iskustava kreditno-garantni fondovi predstavljaju mehanizam finansijske podrške, koji djeluju stimulativno na razvoj privrede.

Okerić je istaknuo da pored ostvarivanja primarnog cilja koji se ogleda u olakšavanju procedure za apliciranje za kreditna sredstva i u tehničkoj pomoći te podršci u pripremi potrebnih aplikacija, kreditno-garantni fondovi rješavaju i niz sekundarnih ciljeva i to jačaju privatno poduzetništvo, omogućavaju povećano kvalitetno i sigurno investiranje, obučavaju poduzetnike o savremenim normama poslovanja te jačaju ekonomski razvoj.

Naglašeno je i da SERDA devet godina implementira projekt Kreditno-garantni fond, čija je sredstva dosad uspješno koristilo više od 260 korisnika, među kojima su najčešći klijenti iz malih i srednjih preduzeća, ali i poljoprivredni proizvođači, saopćeno je danas iz Press službe KS-a.

(Fena)