Konačno: Argeta domaći proizvod

Kokošija Argeta od danas je zvanično domaći proizvod. I od ranije se za proizvodnju paštete Argeta u tvornici u Hadžićima kraj Sarajeva, koristilo 90% sirovina iz BiH, ali potvrda domaće autentičnosti za Argetu je stigla u vidu bar koda 387 kojim će od danas biti obilježene kokošije paštete ovog brenda.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 06.11.2015 13:00
Kao što smo već naveli,  proizvodnju ovog delikatesnog namaza koristi se više od 90% domaćih sirovina - kokošije meso, domaće ulje, sol i voda.
Argeta se proizvodi po recepturi staroj 50 godina

Riječ je o brendu koji je već odavno lider na tržištu BiH i upravo to je razlog da se postrojenje za proizvodnju ovog delikatesnog namaza 2006. godine otvorilo u Sarajevu, istovjetno onom u Sloveniji.

Iz ove fabrike izlaze namazi koji se izvoze u zemlje regije i Ujedinjene Arapske Emirate.

Na današnjoj konferenciji za novinare u pogonu u Hadžićima, novinari su imali priliku upoznati kompletan proces proizvodnje i vidjeti postrojenje. Uvjerili smo se da se ova delicija proizvodi isključivo od kokošijeg mesa, a da se kožice i kosti odbacuju.

Samir Brodović, direktor proizvodnje istakao je posebno zadovoljstvo što domaći proizvođači i kooperanti mogu u velikoj mjeri zadovoljiti potrebe proizvodnje. Naklonost domaćem je tolika, da se čak koristi i domaći karton za pakovanje limenki.

"Naši delikatesni namazi se proizvode po najsavremenijim EU standardima i certifikatima HACAP, HALAL, ISO 2009 i drugim. Posebno smo ponosni na certifikat    FASSC 20.000 koje je u vrijeme dobijanja imala još samo jedan proizvođač u Austriji" rekao je gospodin Brodović za Radiosarajevo.ba.

Voditeljica prodaje Argete u BiH Nataša Gaon Grujić istakla je da briga o kupcima počinje već u procesu proizvodnje.

"Ali, ta briga ne prestaje na policama trgovina, već se nastavlja i kroz društveno odgovorno poslovanje. U našim pogonima rade Bosanci i Hercegovci, naše je tržište ova zemlja, a posebno smo posvećeni djeci. Ove smo godine podijelili Argeta pakete za 500 ugroženih porodica, istakla je Gaon Grujić. 

(Radiosarajevo.ba)