Banjaluka protestuje zbog dogovora BiH i Srbije

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske izrazili su čuđenje, kako je saopćeno, u vezi s jučerašnjim postupcima Vijeća ministara BiH u pogledu dogovorenih aktivnosti i potpisanih protokola s Vladom Republike Srbije.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 05.11.2015 23:38
- Prije svega, mislimo na aktivnosti koje je provodilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a odnose se na pitanja u vezi regulisanja naknada za potopljeno zemljište u toku rijeke Drine, a o čemu je već postinut dogovor između Vlada Republike Srpske i Srbije na zajedničkoj sjednici održanoj 26. juna 2015. godine, kada je dogovoreno formiranje ekspertske radne grupa za rješavanje ovog pitanja - saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Također, pitanje regulicije vodnog režima između HE Višegrad i HE Bajina Bašta u kontekstu jučer potpisanog protokola o očuvanju mosta Mehmed Paše Sokolovića, je u isključivoj nadležnosti Republike Srpske, navodi se. 

Kada je u pitanju dogovor u vezi izgradnje elektroenergetske interkonekcije 110 kV dalekovoda Ljubovija-Bratunac koji je projekat „Elektroprenosa BiH“, ova inicijativa se može okarakterisati korektnom, s tim da se ima u vidu da se i ovdje ne mogu derogirati interesi Republike Srpske, smatraju u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS-a. 

- Dakle, Vijeće ministara BiH ovakvim postupanjem pokušava dovesti u zabludu Vladu Srbije namećući im teme i pitanja o kojima mogu odlučivati samo entiteti sa aspekta svoje ustavne nadležnosti. Ističemo da Republika Srpska nikada nije bila kočničar nijednom projektu koji je za cilj ima privredni razvoj i rast, ali će uvijek insistirati na zaštiti svojih ustavnih nadležnosti - stoji u saopćenju iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

(Fena)